Injekcija vakcina
Shutterstock
Injekcija vakcina

Shutterstock

Injekcija vakcina, Foto: Shutterstock

- Prilikom primene vakcine, nije primećen porast temperature kod životinja i nije bilo neželjenih reakcija. Sve životinje na kojima je vakcina testirana dobro su to podnele - istakao je Maksjutov.

On je dodao da centar planira da otpočne klinička ispitivanja krajem juna — početkom jula, a završetak se očekuje sredinom septembra. Prema njegovim rečima, nije potrebno dodatno ubrzavanje rada na vakcini, jer ne treba zaboraviti glavne principe vakcinacije — ne naštetiti ili ubrizgati beskorisni lek.

Direktor Vektora je takođe naglasio da se vakcine koje je taj centar napravio razlikuju po načinu i šemi imunizacije, a jedna od njih se može ukapati u nos.

- Vakcine se ne razlikuju samo po svom funkcionalnom načelu, već i po načinu i šemi imunizacije, tako da jedan od naših preparata ne sledi klasičnu metodu intramuskularne primene, već intranazalnu, odnosno, jednostavno se ukapava u nos - objasnio je on.

Maksjutov je još dodao da bi testiranje vakcine protiv virusa korona na deci, ako sve bude išlo po planu, moglo da počne 2021. godine.

O planiranoj vakcini protiv virusa korona izjasnila se i direktorka "Rospotrebnadzora" Ana Popova.

Ona je istakla da naučnici kažu da virus nema mnogo mutacija, zahvaljujući čemu se može pretpostaviti da će vakcina biti napravljena i prilično efikasna protiv kovida 19.

Popova je još upozorila da bi se drugi talas infekcije mogao očekivati na jesen, kada je prisutniji i porast akutnih respiratornih virusnih infekcija.

Pandemija virusa korona

Podsetimo, virus korona prvi put je otkriven krajem decembra u gradu Vuhan u Kini. Početkom marta Svetska zdravstvena organizacija epidemiju virusa korona proglasila je za pandemiju.

Prema poslednjim podacima, u svetu je registrovano 6.048.870 slučajeva zaraze, 2.672.855 osoba je izlečeno, a umrlo je 367.229.

U Rusiji je do sada zabeleženo 396.575 slučajeva zaraze kovidom 19, ukupno je ozdravilo 167.469 osoba, a umrlo 4.555.