Ruska flota
Shutterstock
Ruska flota

Shutterstock

Ruska flota, Foto: Shutterstock

Prema rečima poslanika Ruslana Balbeka, Rusija će sama odrediti koga će propustiti kroz moreuz koji je pod njenom kontrolom.

„Možda bi trebalo još da im oslobodimo naše aerodrome kod Moskve da im bude zgodnije? Drskost te gospode je izgubila razumne granice – te daj im Krim, te oslobodi moreuz. Možda da se sutra razoružamo kako bi ugodili generalnom sekretaru NATO-a? Snaći će se i bez Azovskog mora, neka uplovljavaju u druge luke, a nema potrebe da tuđe moreuze uzimaju u usta“, rekao je Balbek.

Poslanik Mihail Šeremet podseća da Moskva deluje isključivo u okvirima nacionalnog i međunarodnog prava, konkretno pomorskog prava.

„Uzimajući u obzir situaciju kod naših granica, primorani smo da jačamo i štitimo naše prigranične teritorije“, konstatovao je Šeremet.

On je dodao da Rusija preduzima sve mere u cilju osiguravanja bezbedne plovidbe u njenim teritorijalnim vodama i sprečavanja provokacija.

Šef Komiteta za narodnu diplomatiju i međunacionalne odnose krimskog parlamenta Jurij Gempelj takođe je ukazao na legitimnost zatvaranja dela Crnog mora u teritorijalnim vodama Rusije.

„Nema potrebe da se politizuje i spekuliše o zatvaranju dela Crnog mora kod obala Krima. Pozivamo vlasti Ukrajine i zapadnih zemalja da prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Rusije. Rusija ima pravo da preduzima bilo kakve mere i akcije u svojim teritorijalnim vodama kako bi zaštitila državne interese“, poručio je Gempelj.

Rusija se uvek ponaša korektno i uzdržano u međunarodnim odnosima, zbog toga bi druge zemlje trebalo da se ugledaju na nju, dodao je on.

Osim toga, mere Moskve su opravdane i svrsishodne, uzimajući u obzir stalno pogoršavanje situacije kod granica Rusije za šta su „zaslužne“ zemlje NATO-a i Ukrajina, zaključio je Gempelj.

Ranije su Pentagon i NATO pozvali Rusiju da odustane od zabrane ulaska stranim brodovima u pojedine delove Crnog mora.

Prema informacijama iz biltena Uprave za navigaciju i okeanografiju Ministarstva odbrane Rusije, koji je objavljen 14. aprila, od 21.00 časova 14. aprila do 21.00 časova 31. oktobra obustavlja se ostvarivanje prava na mirni prolazak kroz teritorijalna mora Rusije za inostrane vojne brodove i druga državna plovila u tri regiona Crnog mora. Pritom je istaknuto da zone planirane za zatvaranje neće ometati plovidbu kroz Kerčki moreuz, a sve zone se nalaze u teritorijalnim vodama Rusije.

Pročitajte još:

Tagovi