Ruska policija
Printscreen/YouTube
Ruska policija

Printscreen/YouTube

Ruska policija, Foto: Printscreen/YouTube

Ruska novinarka Svetlana Prokopjeva danas je pred sudom u gradu Pskov proglašena krivom zbog toga što je, po uverenju tog suda, terorizam smatrala opravdanim, a izrečena joj je novčana kazna u iznosu pola miliona rubalja, što je nešto manje od 7.000 dolara.

Sudski proces protiv Prokopjeve pokrenut je zbog njenog komentara povodom samoubilačkog napada koji je u oktobru 2018. godine izvršio jedan 17-godišnjak, digavši sebe u vazduh pred ulazom u kancelarije ruske Federalne službe bezbednosti u gradu Arhangelsku, a čime je doveo do ranjavanja trojice pripadnika službe.

U svom komentaru, Prokopjeva je kritikovala represivnu politiku ruskih vlasti, koja, kako je istakla, mladim ljudima ne ostavlja mnogo prostora za izražavanje nezadovoljstva, dovodeći ih do očajanja.

"Nisam učinila ništa što je van okvira moje profesionalne dužnosti, a to nije krivično delo", rekla je ona pred sudom, a posle izricanja presude najavila je žalbu.

Negirajući da je reč o napadu na medijske slobode, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da presuda odražava "pravne nijanse" koje se tiču ruskog zakona o sprečavanju terorizma, navodi AP.

PROČITAJTE JOŠ: