nuklearna eksplozija
Shutterstock
nuklearna eksplozija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Američka vojska ostaje spremna za borbu i spremna je da iskoristi svoj nuklearni arsenal ukoliko SAD završe u velikom oružanom sukobu, uprkos izazovima pandemije korona virusa - rekao je komandant američkog ratnog vazduhoplovstva Tim Rej, u izjavi.

- Budite sigurni, preduzeli smo neophodne korake kako bismo bili sigurni da su naši bombarderi i snage ICBM-a spremne da krenu i da stignu do bilo kog cilja na planeti u bilo koje vreme. Mi smo u potpunosti spremni i COVID-19 to neće promeniti. Naše snage i dalje održavaju izuzetno visok nivo spremnosti i visok odziv - rekao je Tim Rej.

Saopštenje iz Ratnog vazduhoplovstva pojašnjava da su počeli da razvijaju postupke za dejstvo tokom pandemije i da teže da održe svoje osoblje zdravim, dok je koronavirus još uvek bio unutar kineskih granica u januaru.

Američka vojska

Shutterstock

Američka vojska, Foto: Shutterstock

Razvijeni planovi za održavanje kontrole omogućili su USAF-u da ograniči širenje virusa omogućivši svojim avionima i raketnim snagama da ostanu u funkciji.

Da bi postigli to, Vazduhoplovne snage su morale da usvoje određene mere kojima se obezbeđuju "određeni stepeni izolacije" kako bi se timovi odvojili uz očuvanje operativnosti interkontinentalnih raketa i nuklearnih bombardera.

- Plaćeni smo da radimo ovu misiju pod svim uslovima. Ne samo u nekim, već u svim uslovima. Ovo je užasan splet okolnosti, ali moramo biti spremni da radimo svoj posao u daleko gorim okolnostima - dodao je američki komandant US AFGW.

američki brod

Shutterstock

američki brod, Foto: Shutterstock

Međutim, uprkos svim naporima da se obuzda bolest, oko 6.754 američkih vojnika je zaraženo, pokazuju podaci Pentagona od 29. aprila.

Pojava je zahvatila nekoliko američkih stranih baza i dva raspoređena nosača aviona. Vojska nije mogla da otkrije izvor zaraze COVID-19 na brodu "USS Teodor Ruzvelt" i dalje je misterija.

Komentari (4)

Milos

30.04.2020 21:29

Opasni ludaci sa nuklearnim naoruzanjem. Ali ima i za njih leka. Evo jedan mali, nevidljivi virus moze da ih izbrise sa lica zemlje. Zato im ne pomaze ni najjaca bomba...

milic

30.04.2020 21:52

Krenite dok vam nisu svi vojnici poumirali kinezi su spremni !!!

Ludiđilas

30.04.2020 22:08

Nemojte samo preko srbije letjet,idite u p.mame svoje

milovan

30.04.2020 23:23

A kada su ameri napali nekoga tko moze dobro da im uzvrati. A kamoli nekoga tko moze da dobaci i samu ameriku. Nikada a i nece. Oni se samo k.rce na sirotinji. A ni male vise nemoze.!!Kada je uopste pobedila nekoga.?? Pa Avganistanci ih urnisu.