Tramp
EPA
Tramp

EPA

Tramp, Foto: EPA

Portparol američkih snaga rekao je da je vazdušni napad ciljao talibanske borce u Nahr-e Saraju, koji su "aktivno napadali" kontrolni punkt avganistanskih snaga nacionalne bezbednosti (ANSF). Pentagon je insistirao na tome da je napad bio defanzivan i da je imao za cilj da "poremeti" napad talibana, tvrdeći da je to prvi napad SAD-a na talibane u poslednjih jedanaest dana.

The US conducted an airstrike on March 4 against Taliban fighters in Nahr-e Saraj, Helmand, who were actively attacking an #ANDSF checkpoint. This was a defensive strike to disrupt the attack. This was our 1st strike against the Taliban in 11 days.

Portparol je takođe pozvao talibane da zaustave "bespotrebne napade" i da podrže primirje.

Militanti su, kako se izveštava, ubili oko 20 avganistanskih vojnika i policajaca u nizu noćnih napada, javio je AFP, pozivajući se na vladine zvaničnike.Do eskalacije dolazi samo nekoliko sati nakon što je američki predsednik Donald Tramp rekao da je imao "dobar dug razgovor" sa talibanskim političkim šefom Mulahom Baradarjem.

SAD trenutno pokušavaju da postignu mirovni sporazum sa talibanima i obavezale su se da će se povući iz Avganistana u roku od 14 meseci ako talibani pristanu na garancije bezbednosti i razgovore sa vladom u Kabulu. Dogovor uključuje i zamenu zarobljenika, ali avganistanska vlada je odbila da se povinuje i tvrdila je da Vašington ne može da pregovara u njeno ime.

Tramp je krhko primirje sa talibanima proglasio za glavni spoljnopolitički uspeh. Ovaj sporazum, pregovaran s predstavnicima talibana u Dohi, Tramp je opisao kao deo napora njegove administracije da "konačno okonča najduži rat Amerike i vrati trupe kući". Međutim, nedavni napadi talibana, zajedno sa merama SAD, sada postavljaju ozbiljne sumnje u to da li je gotovo dvadesetogodišnji rat zaista pri kraju.