Aleksandar Luakšenko
AP/Tanjug
Aleksandar Luakšenko

AP/Tanjug

Aleksandar Luakšenko, Foto: AP/Tanjug

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Sjedinjene Američke Države nastoje da ograniče centralnu vlast u Rusiji. On je do tih saznanja došao iz podataka beloruskih specijalnih službi u kojima se detaljno opisuju odnosi zapadnih političara prema minulim dešavanjima u Belorusiji, ali i odnosi prema drugim zemljama.

Kao primer naveo je reči neimenovanog predstavnika američke vlasti koji je rekao: "Želimo da u Rusiji ubrzamo proces dezintegracije. Lokalne vlasti bi trebalo da dobiju više punomoći, a centralna da se ograniči. Podržavaćemo unutrašnji konflikt u ruskom društvu. Trenutna vlast u Rusiji može da izgubi kredibilitet zbog dešavanja u Belorusiji".

S tim u vezi Lukašenko je ocenio da je Zapad zainteresovan da se kriza u Belorusiji prolongira kako bi se urušila pozicija Rusije, te da evropski političari ovu šansu vide kao mogućnost "da se zaustavi ruski uticaj".

- To je glavni smisao svega, mi smo samo jedna barijera na tom putu. Na nama se oni svi treniraju - dodao je Lukašenko.

Preporučujemo:

Poljske vlasti tražile su od NATO-a da formira specijalne snage koje bi bile sastavni deo vojske zemalja Baltika i Poljske kako bi se borile protiv vlasti u Belorusiji, izjavio je Lukašenko.

On je do tih saznanja takođe došao iz podataka beloruskih specijalnih službi, te je iz tih dokumenata nabrojao još nekoliko primera na koji način zapadni političari govore o situaciji u Belorusiji.

Kao jedan od primera Lukašenko je citirao reči poljskog premijera Mateuša Moraveckog: "Budućnost Belorusije je od principijelne važnosti za Poljsku. Zapadne teritorije Belorusije istorijski pripadaju Poljskoj. Varšava je već preduzela mnoštvo koraka kako bi pomogla revoluciji u Belorusiji, finansijski, ali i medijski".

Potom je rekao i da je poljski premijer ocenio da "pobeda revolucije u Belorusiji predstavlja nacionalni interes Poljske".

Lukašenko je takođe naveo i da je Varšava predlagala da se u Belorusiji stvori takva situacija da se njena ekonomija uruši, da se nacionalna valuta obezvredi, što bi dovelo do praznih polica u prodavnicama.

- Dužni smo da ubedimo Tursku, Grčku, Jermeniju i Azerbejdžan da prestanu da izvoze svoje prehrambene proizvode u Belorusiju zbog opasnosti od korona virusa - ponovio je Lukašenko reči Moraveckog.

Lukašenko je takođe izjavio da je predlog opozicije po pitanju ustavnih izmena jednak posledicama raspada Sovjetskog Saveza.

- Demokratija, to znači izbor. Mi smo to već prolazili tokom perioda Gorbačova. Tada smo ih sve birali, i rukovodioce i direktore. I šta smo dobili? I zemlju smo izgubili, Sovjetski Savez se raspao. Sada hoće to isto da nam poture - rekao je on. Prema rečima Lukašenka, glavni udarac koji demonstranti žele da nanesu jeste po predsedniku i po vertikali vlasti.

Prethodno je Lukašenko rekao da će tema ustavnih izmena biti stavljena na javnu raspravu, nakon čega će biti raspisan referendum.

Prema njegovim rečima, beloruski Ustav mora da bude takav da odražava jedinstven pogled na budućnost zemlje, te da je narod taj koji će odlučiti kakav će biti novi Ustav Belorusije.

Pročitajte još: