Mineapolis
Printscreen youtube
Mineapolis

Printscreen youtube

Mineapolis, Foto: Printscreen youtube

U gradu je uvedeno vanredno stanje, izveštava BBC.

Policija je koristila suzavac da rastera demostrante koji su uništavali sve što im se našlo na putu.

U Mineapolisu je proglašeno vanredno stanje, a nemiri su se proširili na Čikago, Los Anđeles i Memfis.

GUVERNER MINESOTE AKTIVIRAO NACIONALNU GARDU

Guverner Minesote Tim Volc aktivirao je noćas Nacionalnu gardu zbog nasilnih protesta u Mineapolisu nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda ;tokom hapšenja. Protesti su počeli u sredu, a besni učesnici demonstracija pljačkaju prodavnice, pustoše i razaraju.

Gradonačelnik Džejkob Frej je zatražiio od guvernera države Minesote da pošalje vojne trupe - Nacionalnu gardu. Protesti su izbili posle smrti Džordža Flojda, snimljenog kako se guši dok mu tokom hapšenja policajac kolenima pritiska vrat osam minuta.

Na snimku se čuje kako Flojd moli policajca da popusti pritisak i govori da ne može da diše.

Volc je juče pozvao na mir i rekao da nasilje prestavlja "izuzetno opasnu situaciju" i pozvao ljude da se razidju.

Kancelarija američkog državnog tužioca i Federalni istražni biro (FBI) u Mineapolisu saopštil su da sprovode krivičnu istragu Flojdove smrti i da im je taj slučaj prioritet. Predsednik SAD Donald Tramp je u sredu na Tviteru napisao da je zatražio da se istraga ubrza.

OGLASILA SE BELA KUĆA

Prethodno je Ministarstvo pravde istragu u umešanost policije u smrt Afroamerikanca Džordža Flojda označio najvišim prioritetom, prenosi Glas Amerike.

"Iskusni tužioci i istražioci FBI-ja bave se slučajem u kome se utvrđuje da li su policajci narušili federalne zakone", navodi se u saopštenju Ministarstva dva dana nakon masovnih protesta zbog smrti nenaoružanog Afroamerikanca u gradu Mineapolisu, u državi Minesota.

Flojd je umro u ponedeljak - tokom policijskog privođenja. Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije, koji prikazuje policajca - belca - kako kleči osumnjičenom muškarcu - crncu - na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše.