Bajden i Putin
Ilustracija
Bajden i Putin

Ilustracija

Bajden i Putin, Foto: Ilustracija

Sjedinjene Američke Države planiraju da u naredne tri nedelje pokrenu nekoliko hakerskih napada na unutrašnje sisteme vlasti u Rusiji kao odgovor na hakerski napad koji se Rusiji pripisuje putem programa kompanije "Solar winds", navodi "Njujork tajms" pozivajući se na izvore u američkoj administraciji.

List tvrdi, da američki "kontranapadi" neće biti previše vidljivi, ali će o njima saznati rusko rukovodstvo, obaveštajna služba i vojska.

Prema podacima, napadi će biti praćeni ekonomskim sankcijama. Pored toga, američki predsednik Džo Bajden namerava da potpiše ukaz o jačanju zaštite vladinih kompjuterskih sistema kako bi sprečio buduće sajber napade.

Američka obaveštajna služba tvrdi, da Rusija stoji iza hakerskih napada na kompaniju za računarsku bezbednost "Solar winds".

U martu 2020. godine hakeri su uspeli da integrišu virus u aplikaciju "Orion", koji su potom preuzele i koristile hiljade kupaca kompanije. Među njima su bile američke vladine agencije i više od 400 najvećih američkih kompanija.

Ruski predstavnici na najvišem nivou su kategorički negirali verziju Vašingtona o umešanosti Moskve u ovakve akcije. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva nije umešana u hakerske napade na američke vladine agencije i kompanije.

Džo Bajden

EPA/Ken Cedeno

Džo Bajden, Foto: EPA/Ken Cedeno

Prema njegovim rečima, bilo kakve optužbe za umešanost Rusije "apsolutno su neosnovane i verovatnije su nastavak slepe rusofobije, kojoj se pribegava u svakom incidentu".

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (2)

Antun cupak

08.03.2021 15:53

Каубоји пролупали скроз на скроз

Žeki

08.03.2021 17:13

Opsjednuti Rusima, kao Hrvati i muslimani Srbima.