Korona
VICTORIA JONES/TANJUG/AP
Korona

VICTORIA JONES/TANJUG/AP

Foto: VICTORIA JONES/TANJUG/AP

Korporativne aktivnosti u tri najveće ekonomije arapskog sveta vratile su se rastu, a Egipat je doživeo svoju prvu ekspanziju u poslednjih 14 meseci.

Pročitajte još:

Nakon pogoršanja pokazatelja u avgustu, aktivnost nenaftnog privatnog sektora poboljšala se prošlog meseca, uprkos kontinuiranom gubitku radnih mesta, jer su se kompanije prilagođavale ekonomskim izazovima koji su rezultat globalne pandemije dok su vlade ublažavale ograničenja.

ANKETA: Najpoznatije letovalište u Jordanu je:

 

Indeks, koji meri učinak nenaftnog privatnog sektora u Saudijskoj Arabiji, Egiptu i UAE, porastao je u septembru iznad 50 poena (iznad rasta i ispod kontrakcije), prema anketama menadžera nabavke koje je sprovela globalna istraživačka kompanija IHS Markit.

Indeks u Egiptu dostigao je 50,4 poena, sa 49,4 u avgustu, sa oporavkom potrošačke potražnje i poboljšanjem izvoza. U Saudijskoj Arabiji indeks je zabeležio prvo mesečno povećanje od februara, zabeleživši 50,7 poena, sa 48,8 poena.

Saudijska Arabija

Shutterstock

Saudijska Arabija, Foto: Shutterstock

U UAE je indeks takođe porastao na 51 poen sa 49,4 poena. S druge strane, Katar je zabeležio 51,4 poena, a iako je to treći mesec rasta, očitavanje se spušta sa 57,3 poena u avgustu.

Dejvid Oven, ekonomski analitičar iz Markita je povodom ove situacije rekao:

- Podaci PMI-a u Egiptu dali su vetar u leđa kompanijama, jer nenaftna ekonomija doživljava tihi zaokret nakon razornog uticaja pandemije. Oporavak je težak u većem delu Bliskog istoka i suočava se sa još jednim testom u UAE zbog naglog povećanja slučajeva novog koronavirusa.

Egipat

Shutterstock

Egipat, Foto: Shutterstock

Goldman Saks očekuje da će se ekonomije u Zalivu oporaviti sporije nego bilo gde drugde zbog nižih cena nafte, što je primoralo vlade da prilagode svoje fiskalne planove.

Preporučujemo: