Ri Sol
Printscreen youtube

 

Ri Sol

Printscreen youtube

Ri Sol, Foto: Printscreen youtube

Misterija 

Severnokorejskog vođe Kim Džong Una tri nedeljenije bilo u državnim medijima, što je neobično dugo i što je podstaklo spekulacije o njegovom zdravlju i boravištu.

Međutim, severnokorejski mediji pre desetak dana objavili su fotografije i video snimak Kima na svečanom otvaranju fabrike za veštačko đubrivo.

Dok se o Kim Džong-unu znaju brojne pikanterije i uvrnuti detalji, njegova je žena prava misterija. Od toga da je zabranio venčanja i sahrane, ubio vlastitog brata, tetka i pitanje kojeg sve ne člana porodice te činjenici da je uredio državu bez elementarnih ljudskih prava gde je sve podređeno elitama - odnosno njemu, nije teško zaključiti kako Kim Džong un nema baš neke kvalitete koje bi činile dobrog supruga.

Kim Džong Un

EPA

Kim Džong Un, Foto: EPA

Ali, njegova žena je sasvim druga priča - barem prema ono malo detalja koje njen suprug dopusti da se plasiraju u javnost. Drugarica Ri Sol-ju navodno je rođena u razdoblju između 1985. i 1989., mada niko ne zna tačno reći, a navodi se kako joj to nije niti pravo ime već pseudonim.

Njena porodica deo je severnokorejske političke elite, a brojni izvori tvrde kako je ona celi život odgajana da mu bude supruga, kao i uostalom brojne devojke koje su bile primerenih godina, danas-sutra za venčanje s Kimom. Završila je srednju školu u Pjongjangu te je studirala muziku u Kini, što nije ništa neobično budući da je poznato kako je Kim velik obožavatelj plesa i pesme, a u ženama vidi nekog "čija je dužnost zabavljati ga".

Navodno je neko vreme bila dep orkestra Unhasu te je imala nekoliko javnih nastupa. Severnokorejske vlasti i policija sproveli su stroge mere uništenja svih materijala koji prikazuju Ri So-ju u toj fazi života, jer sada više nije primerena činjenica da je pevala drugima.

Osim toga, ona je bila i aktivna navijačica te se takmičila na Azijskom atletskom prvenstvu koje se održalo u Južnoj Koreji. Do njihovog upoznavanja i braka nije došlo jer je Ri Kimu "zapela za oko", već zato što je njegov otac, predosećajući da je lošeg zdravstvenog stanja pre moždanog udara, dogovorio njegov brak 2008., a on se i ostvario 2009., pisali su svetski mediji.

Kim Džong un sa ženom

Profimedia

Kim Džong un sa ženom, Foto: Profimedia

I dok se ponekad pojavljuje na raznim društvenim marševima i manifestacijama sa svojim suprugom, zabeleženi su dugi periodi - od čak godinu do dve, kad se Ri Sol-ju uopšte nije mogla vijeti. Spekuliralo se tada da ju je Kim možda ubio, no manje drastične ideje kažu kako joj Kim zabranjuje izlaske kao "trening discipline".

Pretpostavlja se da par ima dvoje dece - jedno rođeno 2010. i jedno rođeno 2012., što se poklapa s njenim dugotrajnim nestankom iz javnosti. U to vreme je u Severnoj Koreji u poseti bio košarkaški idol Kim Džong-una Denis Rodman, koji je po povratku u SAD izjavio britanskom Sunu kako je vođa dobio ćerku, zdravu naslednicu.

Budući da voli muzičarke, ne čudi kako je u orkestru Unhasu imao još jednu devojku pre Ri Sol-ju, a ona mu je navodno nastavila biti ljubavnica i u braku. Ljubavna veza između Kim Jong-una i Hjon Song-Vol se odigrala 2007. Ona i još 12 drugih poznatih mzičara odvedeni su pred streljački vod 20. avgusta 2013., dok su njihove porodice bile prisiljene da gledaju kako ih ubijaju mitraljezima.

U Severnoj Koreji navodno postoji tzv. Peta divizija, harem od oko 2000 žena kojima je zadatak da zabavljaju partijske funkcionere i da s njima spavaju nakon toga. Takva praksa postoji još od Kim-Il-Sunga, koji je svoju ulogu 'oca nacije' shvatio vrlo doslovno. Navodno je i sam Kim-Il Sung koristio usluge plesačica-prostitutki i začeo s njima velik broj vanbračne dece, a nastavio ju je Kim Džong-un.