DANAS U JAVNOSTI Skinuta oznaka tajne sa dokumenata o stanju u toku epidemije

U Italiji je skinuta zabrana objavljivanja, to jest oznaka “državna tajna” sa pet zapisnika sednica naucno-tehnickog komiteta na cijim preporukama je italijanska vlada donosila odluke na vrhuncu pandemije Covida19, piše američki "Hafington post".

Italija, korona
Italija, korona, Foto: Tanjug/AP

"Objavljeni dokumenti će omoguciti da Italijiani saznaju šta je motivisalo vladu da proglasi karantin u vreme pandemije korona virusa, čak i u oblastima gđe zaraze nije bilo”, saopštila je nevladina organizacija “Fondacija Einaudi”, koja se još od marta, kada je počela pandemija, bori da zapisnici sa sednica vladinog naučno-tehničkog komiteta budu objavljeni u javnosti.

Prvi zahtev Fondacije vlada je odbila motivišuci svoju odluku “zaštitom javne bezbednost i reda”, a zatim je Fondacija podnela tužbu administrativnom sudu, dobila spor, ali je vlada u Rimu i dalje odugovlačila da dokumente učini dostupnim javnosti.

Italija, korona
Italija, korona, Foto: Tanjug/AP

U spor je bila uključena čak Komisija italijanskog parlamenta za bezbednost Republike (COPASIR).

Na kraju, Fondacija se, pozivajući se i na zakon o “slobodi informacija”, obratila premijeru Đuzepeu Konteu, koji je odobrio publikovanje dokumenata.

Prema saopštenju Fondacije "Einaudi”, zapisnici tehničko-naučnog komiteta sa sastanaka u jeku pandemije Covida19, biće objavljeni danas.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi