Poljska
Printscreen:twitter
Poljska, Foto: Printscreen:twitter

Reakcije javnosti su burne - konzervativci slave "zaštitu života“, kritičari kažu da je u pitanju kršenje ljudskih prava, a žene marširaju ulicama.

Grupe za zaštitu ljudskih prava prethodnih nedelja su apelovale na vladu da ne pooštrava zakone. Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Saveta Evrope napisala je na Tviteru da je dan kada je donet novi zakon "tužan za prava žena".

- Uklanjanje pravne osnove za skoro sve legalne abortuse u Poljskoj predstavlja kaznu i kršenje ljudskih prava - napisala je Mijatovićeva, dodjući da odluka suda znači da će žene koje to mogu da priušte obavljati abortuse u inostranstvu ili ilegalno, a da će ostale biti izložene "još većoj torturi“.

Sa druge strane, predvodnica poljskog Pro-Life pokreta Kaja Godek, i sama majka deteta sa Daunovim sindromom, rekla je da je Poljska sa novim zakonom postala "uzor za Evropu i svet“.

- Ne popuštamo pred pritiskom našeg doba da se maršira ulevo i da se proširuju mogućnosti ubijanja ljudi - rekla je ona.

Opozicija se kritički izjasnila o odluci. Bivši poljski premijer Donald Tusk je nazvao "ciničnom“ odluku "pseudo-suda usred galopirajuće pandemije“.

Poljsku vladu kritikuju i međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava. Amnesti Internešnal i Hjuman Rajts Voč najavili su da će poslati nezavisne posmatrače da prate proces pred sudom.

Pročitajte još: