Švedska
EPA
Švedska

EPA

Švedska, Foto: EPA

Švedska razmatra da od sutra uvede blokade na lokalnom nivou kako bi sprečila širenje korona virusa, javljaju svetski mediji. Na ovakav pristup navela ih je činjenica da beleže sve veći broj novozaraženih, a prošle sedmice imali su i više od 1.000 slučajeva u jednom danu, što je najveći broj zabeležen još od juna.

Zemlja koja je imala drugačiji pristup od ostalih u Evropi, ali i svetu, i koja je sve vreme držala otvorene škole, restorane i prodavnice sada pribegava "nama poznatijem" načinu borbe protiv opasnog virusa. Međutim, blokada neće biti obavezujuća, već na nivou preporuke.

Od ponedeljka će naime, zvaničnici da apeluju na ljude da prestanu da odlaze u tržne centre, teretane, biblioteke, muzeje... Međutim, ukoliko se neko ogluši o apel, neće biti kažnjen.

- Ovo je neki međupotez, nije obavezan, ali nije ni samo na nivou preporuke - objašnjava Bit Brastad iz Zavoda za javno zdravlje Švedske.

Međutim, eksperti upozoravaju da bi ovo mogao da bude samo početak uvođenja mera. Jedan od vodećih epidemiologa kaže da je građanstvo dostiglo neki nivo imuniteta, ali da je čitava zemlja i dalje daleko od imuniteta krda, te ističe da to sa "relaksiranim odnosom prema koroni" nikad i nije bio cilj.

Da li poštujete mere?

 

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel rekao je da smatra da zemlje poput Holandije, Španije i Francuske trenutno ulaze u drugi talas, ali kaže da to nije slučaj i sa Švedskom. Njegov zamenik Anders Valensten kaže da se Šveđani nisu umorili od zabrana jer su one bile iste od početka pandemije i samim tim nikad nisu zbunjivali građane niti im unosili nervozu.

Šta je trenutno zabranjeno?

U Švedskoj su trenutno zabranjena javna okupljanja s više od 50 ljudi. Zabrana se odnosi na koncerte, predstave i proteste, ali ne i na radna mesta, tržne centre ili privatne događaje.

Agencija za javno zdravlje već apeluje na građane da izbegavaju događaje s puno ljudi, uključujući zabave, venčanja i sahrane. Šveđanima se preporučuje i da ostanu kod kuće ako imaju bilo kakve simptome. To znači da ne izlaze iz kuća kako bi se družili s drugim ljudima, otišli na posao, u školu ili u nabavku.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Snežana

19.10.2020 00:43

Lako je njima na nivou preporuke kada ljudi poštuju preporuke. Eto sada nam je jasno da ne postoji model zaštite od virusa, osim da što više nosimo maske da zaštitimo i sebe i druge. Virus je nepoznat, odnosno ova vrsta, tako da nema druge nego da se čuvamo