korona virus
EPA
korona virus, Foto: EPA

Landon Spradlin iz Gretne počeo se osećati bolesno dok je bio u Nju Orleansu, gde je išao da propoveda okupljenima na proslavi Mardi Grasa, piše BBC.

Mesec dana kasnije, Spradlin - koji je takođe bio iskusni muzičar i upisan u Hol of Fejm 2016. - umro je.

"Njegova misija bila je da ide u pabove, klubove i barove, svira bluz i poveže se sa muzičarima i samo im kaže da ih Isus voli", rekla je Spradlinova ćerka Džesi Spradlin, 28, za BBC.

„Mardi Gras je kao Tajms Skver u Njujorku tokom novogodišnje noći. To je more ljudi koji samo piju i zabavljaju se. Bio je glasan i nasmejan u svom elementu."

Spradlin se počeo osećati loše dok je bio u Nju Orleansu, ali je u početku bio negativan na COVID-19.

Dok se borio sa simptomima, on je 13. marta podelio kontroverzni mim, upoređujući smrtnost od koronavirusa i smrt od svinjskog gripa. Mim više nije vidljiv na njegovoj Facebook stranici.

Mim je reakciju javnosti na pandemiju razotkrio kao "masovnu histeriju" i sugerisao da mediji koriste tu epidemiju kako bi naudili predsedniku Trampu.

U komentarima je pastor rekao da veruje da je koronavirus „stvarni problem, ali da veruje da mediji šire strah i čine više štete nego koristi“.

"Doći će i proći", napisao je on.

Druga Spradlinova ćerka rekla je da porodični bend nikada nije razgovarao o virusu dok su svirali na istorijskom Džekson trgu - iako se smrtonosna bolest već počela širiti u SAD.

Ali Spradlinov sin Landon Isak, 32, rekao je o svom ocu "da nije mislio da je to prevara, znao je da je to pravi virus."

Sredinom marta, na 900 kilometara vožnje do kuće u Virdžiniji, Spradlinovo zdravlje se brzo pogoršalo.

"Razgovarao sam s njim pet minuta pre nego što se srušio u Severnoj Karolini", rekao je Isak za BBC. „Mogao sam da čujem da mu disanje postaje loše. I upravo sam rekao da mora da dođe kući. Ali nije uspeo. "

Umro je nakon osam dana na intenzivnoj nezi.