Nafta
Tanjug/Tanja Valić
Nafta

Tanjug/Tanja Valić

Nafta, Foto: Tanjug/Tanja Valić

Na londonskom tržištu cena barela je prošle sedmice pala 6,3 odsto, na 54,47 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,4 odsto, na 50,32 dolara, prenosi portal SEEbiz.

Pad cena posledica je širenja korona virusa u Kini, od kojeg je dosad umrlo više od 900 ljudi, a zaraženo ih je više od 40.000. Izvan Kine zabeleženo je više od 320 slučajeva zaraze tim virusom u 27 država i regija.

Kako raste broj umrlih i zaraženih, strahovanja od pandemije i dalje su velika. Tim više što je još puno nepoznanica o korona virusu, uključujući stopu smrtnosti i načine širenja.

Kineska privreda je, pak, pod pritiskom jer je niz gradova u karantinu, a brojni avionski letovi otkazani. Mnoge fabrike su zatvorene, a lanci nabavke prekinuti.

To bi, smatraju analitičari, moglo izazvati više ekonomske štete nego što se očekivalo, uprkos brojnim privrednim podsticajnim merama kineskih vlasti.

Očekuje se da će rast kineske privrede u prvom kvartalu osetno usporiti. Tako su, na primer, analitičari JP Morgana smanjili procene rasta kineske privrede u prvom tromesečju sa prethodnih 6,3 na 4,9 odsto, dok su procenu rasta globalne privrede u istom periodu smanjili za 0,3 procentna poena.

Zbog toga se očekuje i slabljenje tražnje za naftom. Grupa Euroasia procenjuje da će se potražnja za naftom samo u Kini, najvećem uvozniku nafte u svetu, smanjiti za čak tri miliona barela dnevno u prvom tromesečju u odnosu na isti period prošle godine.

Zbog toga Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici na čelu s Rusijom razmatraju mogućnost daljeg smanjenja proizvodnje nafte za 600.000 barela dnevno, kako bi pružili podršku cenama.