Italija
EPA
Italija

EPA

Italija, Foto: EPA

Ni partneri u koalicionoj vladi stranaka levog centra, nisu bili jedinstveni prilikom donošenja novih mera, ali je prevagnula potreba nacionalnog jedinstva u vanrednoj situacijiu u kojoj se zemlja nalazi, a poziv za saradnju upućen je i opozicionim strankama.

Za list “Koriere della Sera”, lider stranke “Frateli d''Italija” Dzorzdza Meloni kaže da opozicija pristaje na saradnju u vanrednim prilikama, ali pod uslovom da se utvrde tačna pravila i napuste pogrešne mera.

U vladi premijera Dzezepe Kontea su svesni da nova ograničenja potencijalno mogu biti opasna, bez obzira koliko su neophodna zbog zdravstvene krize, i da mogu prouzrokovati javne proteste koji su do sada bili ograničeni.

"Da sam na njihovom mestu i mene bi naljutile nove mere koje zahtevaju nova odricanja i ograničenja. Ali moramo biti oprezni, situacija je opasna, a s druge strane postoje grupe protivnika i aktivista koji pokušavaju da iskoriste situaciju za izazivanje nereda", upozorio je premijer Konte.

Na kritike opozicionih stranaka da vlada nije učinila dovoljno i neophodno za ograničavanje širenja koronavirusa, Konte je rekao da nije vlada ta koja posustaje, već da se virus širi eksponencijalno, a u nekoliko od 20 italijanskih regija indikator brzine širenja covida-19, Rt je iznad kritičnih 1,5.

Najoštrije kritike vladinih mera dolaze od predsednika moćnog udruženja velike industrije (Confindustrija) Karla Bonomija, koji kaže da se ne razume jasno u kojem pravcu nas vode vladini dekreti.

Sindikati su takođe zabrinuti pa su predstavnici najjacih među njima zatražili hitan satanak sa premijerom.

Pročitati još: