Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

AP Photo/Evan Vucci

Donald Tramp, Foto: AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Donald Tramp najavio je danas da će "u bliskoj budućnosti" objaviti saopštenje o Svetskoj zdravstvenoj organizaciji koja je, kako je ocenio, obavila veoma loš posao u borbi sa korona virusom.


Tramp je na događaju u Beloj kući rekao da će uskoro doneti odluku o američkom finansiranju SZO, ističući da je razmišljao o tome da smanji finansiranje na 40 miliona dolara, ali je dodao da su neki mislili da je to previše, prenosi Rojters.

 

Upitan zašto se nije obratio na virtuelnom ministarskom sastanku SZO ranije danas, Tramp je rekao da je tako odlučio.

Američki sekretar za zdravstvo Aleks Azar izjavio je ranije danas na video konferenciji koju je organizovala SZO da ta organizacija nije uspela da pruži informacije koje su bile potrebne svetu i da je njen neuspeh "plaćen" velikim brojem ljudskih života.

Prema rečima šefa Bele kuće, njegova administracija je izvršila analizu neuspešnog, po njegovom mišljenju, reagovanja Svetske zdravstvene organizacije na pandemiju virusa korona.

- Provera je potvrdila mnoge ozbiljne strahove koje sam izražavao poslednjih mesec dana i otkrila nove, na koje je trebala da reaguje SZO. Posebno zabrinjava otsustvo nezavisnosti organizacije od Kine - navodi se u pismu Trampa koje je objavio na tviteru.

Predsednih traži od SZO da izvrši značajna poboljšanja, među kojima su „pokazivanje nezavisnosti od Kine“.

Jasno je da su vaše sistematske greške i greške organizacije u reagovanju na pandemiju koštale mnogo ceo svet - navodi se u pismu.

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

 

Tramp je naglasio da je već počeo da razgovara sa SZO o reformi organizacije.

SAD su najveći donator SZO. Američki predsednik je privremeno obustavio finansiranje SZO 14. aprila, optuživši tu organizaciju da promoviše „kineske dezinformacije“ o pandemiji virusa korona i poručivši da će njegova administracija preispitati rad SZO.

 

Komentari (1)

vladimir

19.05.2020 14:26

Tačno je da se treba SZO reorganizovati ali i preseliti na drugo mesto. Zašto? Navešću samo neke primere. SAD je pokušala 1991.dazadrži SZO da izađe na teren u Južnom Iraku da izmere radioaktivnost izotopa OS uranijuma jer je prouzrokovao ozbiljne zdravstvene i ekološke posledice kaže za Gardijan Hans Von Sponek visoki predstavnik UN u SZO. Karol Sikora britanski onkolog koji je bio na čelu SZO ," Rekao mi je da je njegov sponzor (SAD) javno upozorio da se ne može govoriti o raku. (nast.sledi)