Američka vojska, Sirija
EPA
Sirija

Youtube/Printscreen

Sirija, Foto: Youtube/Printscreen

Žurnal je citirao neimenovanog člana Trampove administracije, koji je otkrio da je Keš Patel, zamenik asistenta Donalda Trampa i jedan od vodećih ljudi za antiterorizam, boravio u Damasku ne tako davno.

Bela kuća i Stejt Department zasad nisu komentarisali ove tvrdnje.

Da li će se SAD povući iz Sirije? 

 

Volstrit žurnal, citirajući zvaničnika Trampove administracije i još neke ljude upoznate u pregovore, opisao je Patelov put kao prvu posetu visokog zvaničnika SAD Siriji u prethodnih desetak godina.

SAD su povukle ambasadora iz Damaska u februaru 2012. godine, kada je Asad počeo sukobe sa demonstrantima koji su zahtevali njegovu ostavku, što je kasnije uvelo Siriju u krvavi građanski rat, piše Rojters.

List dodaje da su se zvaničnici SAD nadali da bi razgovori sa Asadom mogli da dovedu do oslobađanja Ostina Tajsa, frilens novinara, i neimenovanog marinca, koji je nestao u Siriji 2012. dok je slao izveštaj.

Američka vojska, Sirija

EPA

Američka vojska, Sirija, Foto: EPA

Pominje se da je Patel razgovarao i o oslobađanju Madžda Kamalmaza, Amerikanca rođenog u Siriji, koga je sirijska policija zaustavila na kontrolnom punktu 2017. godine.

Pretpostavlja se da Sirijci drže još bar četiri američka državljanina, dodaje Volstrit žurnal, ali se malo zna o tim slučajevima.

Navodno je Tramp napisao pismo Asadu u martu, predlažući mu direktan dijalog o Ostinu Tajsu, preneo je Rojters.

Dodaje se i da je šef libanske bezbednosne službe Abas Ibrahim boravio u Beloj kući prošle nedelje i razgovarao sa Robertom O''Brajanom, savetnikom za nacionalnu bezbednost, kako bi razgovarao o oslobađanju Amerikanaca.