Donald Tramp
AP Photo/Evan Vucci
Donald Tramp

AP Photo/Evan Vucci

Donald Tramp, Foto: AP Photo/Evan Vucci

Američka administracija predlaže da se izdvoji 700 miliona dolara za "suprotstavljanje" Rusiji i 24 miliona dolara za borbu "protiv ruske propagande" i "dezinformacija“, navodi se u nacrtu budžeta, koji je objavljen na sajtu Bele kuće.

- Suprotstavljanje ruskom uticaju, podrška američkim saveznicima. Budžet predviđa izdvajanje 700 miliona dolara, koji će biti izdvojeni za pomoć Evropi, Evroaziji i Srednjoj Aziji u cilju jačanja zajedničke bezbednosti i zaštite teritorijalnog integriteta američkih saveznika - ističe se u dokumentu.

Kako se navodi, budžet predviđa i izdvajanje dodatnih 24 miliona dolara za rad agencije, formirane za suprotstavljanje ruskoj propagandi i dezinformacijama.

Pored toga, Bela kuća je predložila Kongresu izdvajanje 3,2 milijarde dolara za razvoj hipersoničnog oružja, što je za 459 miliona dolara više, nego što je izdvojeno za 2020. finansijsku godinu.

U dokumentu se precizira da su glavne pretnje Americi u novoj finansijskoj godini (počinje 1. oktobra 2020. godine) - Kina i Rusija.

- Pretnje sa kojima se Amerika suočava u 2020. godini brzo se menjaju i razvijaju. Istovremeno, dok se Amerikanci i dalje suočavaju sa opasnostima koje predstavljaju islamski teroristi i transnacionalni kriminalci, Amerika se takođe suočava sa problemima u vidu nacionalnih država koje jačaju i predstavljaju konkurenciju, uključujući Kinu i Rusiju. Budžet ukazuje na potrebu za novom američkom strategijom, koja bi odgovarala realijama nove ere - precizirano je u dokumentu.

Bela kuća iznela je predlog o budžetu za 2021. finansijsku godinu, koji iznosi 4,8 biliona dolara sa smanjenjem deficita do 966 milijardi, navodi se u nacrtu budžeta.

Predlozi budžeta odražavaju stav administracije, ali malo je verovatno da budu ozakonjeni. Kongres SAD samostalno usvaja budžet. Ranije se Kongres nije slagao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom o razmerama budžeta.