Velika Britanija
Tanjug / AP
Velika Britanija

Tanjug / AP

Velika Britanija, Foto: Tanjug / AP

Da li su britanske kolonije bile „bolje“ zbog toga što su bile deo imperije? Odgovor je „da“ za više od jedne trećine ispitanika u novoj anketi, u kojoj je otkriveno da Britanci teže za njihovom carskom prošlošću više od ostalih kolonijalnih sila.

Istraživanje IouGov-a takođe je otkrilo da je više od trećine Britanaca i dalje "ponosno" na carstvo, koje je na svojoj visini obuhvatalo gotovo četvrtinu kopnenog područja. Ponos prema carstvu je bio jači samo u Holandiji, pokazalo je istraživanje.

Pa ipak, ne samo da Britanci veruju da su bili bolji kolonizirani od građana Francuske, Španije, Italije, Nemačke, Japana ili Holandije, već tvrde da bi želeli da carstvo i dalje postoji danas.

Zanimljivo je, ali možda i ne iznenađuje, da su konzervativni glasači bili gotovo dvostruko verovatniji od laburista da budu pro-carski.

Prošlog meseca, savetnik Džejms Airej rekao je da je Bregzit pružio priliku carstvu da „uzvrati udarac“ sada kada je „slobodno od okova“ EU.

Velika Britanija

Tanjug / AP

Velika Britanija, Foto: Tanjug / AP

Međutim, stvari nisu ispavle kao što se očekivalo, za one koji su se nadali da će Bregzit imati efekta ponovnog pokretanja Britanije kao jednog od glavnih uticajnih igrača na svetskoj sceni.

Čini se da se događa upravo suprotno: London je izgubio deo međunarodnog uticaja i izgleda sve više izolovan.

Rezultati iz Britanije i Holandije bili su u velikoj suprotnosti s odgovorima iz Nemačke i Belgije. Na pitanje o periodu carstva između 1871. i 1918, samo devet procenata Nemaca odgovorilo je da su ponosni.

Razlog verovanja da su kolonije „bolje “ mogao bi ležati u činjenici da se Britanija nije podvrgla nacionalnom obračunu sa svojom prošlošću i nasleđem svoje imperije od nasilja, ropstva, gladi i podele.

Džon Vilson, profesor istorije na Kraljvskom koledžu u Londonu, rekao je da zemlje poput Belgije, Francuske i Italije otvorenije razgovaraju o svojim prethodnim akcijama u mestima kao što su Kongo, Alžir i Etiopija, Britanija "nije imala tu raspravu”.

Komentari (1)

Nes

11.03.2020 22:27

Kolonijalisti , koliko ste ljudi pobili u vasim osvajanjima. I dan dana's zivite od pljacki u proslosti. Ruke su vam krvave.