Libija
Youtube/Printscreen
Libija

Youtube/Printscreen

Libija, Foto: Youtube/Printscreen

Portparol Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) koju podržava Turska, pukovnik Mohamed Kanunu, najavio je početak bitke za "oslobađanje aerodroma" u Tripoliju.

Kanunu je u hitnoj izjavi rekao da su data uputstva vladinim snagama Al-Vefaka "da napreduju, pronađu i uhapse ostatke Haftarove terorističke milicije koja beži sa aerodroma u Tripoliju."

Libija

Shutterstock

Libija, Foto: Shutterstock

Vojni portparol "Al-Vefaka" objavio je da su njegove snage "pre dva dana uspele da stegnu obruč oko aerodroma u Tripoliju u pripremi za njegovo oslobađanje i proširenje državne kontrole nad njim".

Kanunu je dalje izjavio da su snage Al-Vefaka "uspele ove nedelje da povrate sve logore južno od Tripolija, pošto su bili uporišta pobunjenika."

Libija

AP

Libija, Foto: AP

U tom je rekao da su njegove vazduhoplovne snage "izvele tokom poslednjih sati tri borbena udara koja su ciljala na fabriku tenkova terorističke milicije u mestu Kasr bin Gašir, i tenk na aerodromu u Tripoliju".

U međuvremenu, identični izvori objavili su da su vladine snage "Al-Vefaka" izvele masovni napad na Tarhoun, glavno uporište Libijske nacionalne armije (LNA) jugoistočno od Tripolija.

Za sada nema izveštaja o napredovanju snaga Vlade nacionalnog sporazuma.

Kalifa Haftar

Youtube/Printscreen

Kalifa Haftar, Foto: Youtube/Printscreen

Snage Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) saopštile su da su pronašli 48 leša mrtvih vojnika Libijske nacionalne armije (LNA) nakon nedavnih borbi južno od Tripolija.

- Teška artiljerija 307. artiljerijskog bataljona uspela je da uništi minobacačku četu terorističke milicije Haftarovaca u trouglu Kju u osi Vadi Al-Ajn - rekao je sinoć portparol snaga GNA, Mohamad Kanunu.

- Naše herojske snage izbrojile su 48 tela terorista koji su ostavljeni pre nego što su njihovi drugovi pobegli sa bojišta - rekao je on.