Kenedijevo ubistvo u Dalasu, 1963. godine
profimedia
Kenedijevo ubistvo u Dalasu, 1963. godine

profimedia

Kenedijevo ubistvo u Dalasu, 1963. godine, Foto: profimedia

Prema zvaničnoj verziji, u koju i dalje niko ne veruje, atentat je izvršio Li Harvi Osvald, koji je ispalio tri hica, od kojih su dva pogodila Kenedija, u vrat i glavu, a treći metak je pogodio guvernera Teksasa Džona Konolija.

Dr Srđa Trifković, srpski i američki publicista, kaže da je to misterija koja će se teško ikada razrešiti.

Trenutak kada je srušena Amerika

profimedia

Trenutak kada je srušena Amerika, Foto: profimedia

- Bez obzira na to što je prošlo više od pola veka od Kenedijevog ubistva, to je i dalje misterija. Svi direktni akteri su ili pokojnici, ili u dubokoj starosti, ali Amerika štiti svoje prljave tajne kako se ne bi diskreditovala tim mahinacijama, tako da nije više reč o zaštiti reputacije pojedinih ličnosti - kaže Trifković i dodaje:

Robert Kenedi, Ted Kenedi, Džon Kenedi

profimedia

Robert Kenedi, Ted Kenedi, Džon Kenedi, Foto: profimedia

- Torpedovanje broda „Luzitanija“ 1915. od strane nemačke podmornice bilo je presudno da SAD uđe u Prvi svetski rat, a tek 100 godina kasnije smo saznali pravu istinu. Prošle godine su tek otpečaćeni dokumenti kako su britanski agenti podmetnuli nemačkim podatke da se na „Luzijani“ prevozilo oružje i svesno podmetnuli te ljude kao žrtvu (poginulo je 1.198 putnika). Tako će verovatno biti i sa Kenedijevim ubistvom, pa ćemo tek 2063. godine saznati šta se zaista dogodilo tog dana u Dalasu - kaže Trifković za „Alo!” i dodaje:

- Iskreno, mislim da je i Trampov život u ozbiljnoj opasnosti, jer je doveo u pitanje spregu između vojno-industrijskog kompleksa i političkog establišmenta, i uzdrmao mnoge ukorenjene interese u nekim krugovima.

JFK

profimedia

JFK, Foto: profimedia

 

Sve teorije zavere

Za razliku od Vorenove komisije, druga vladina komisija koju je formirao Kongres i koja se takođe bavila atentatima obelodanila je četrnaest godina posle ubistva Kenedija da je on tog 22. novembra 1963. bio na meti još jednog napadača. U ostalim verzijama objašnjenja atentata postoje, navodno, najmanje dva atentatora, pa su, prema nekim mišljenjima, ubistvo izvršili agenti CIA, zatim mafija - zbog toga što je Džonov brat Robert kao državni tužilac pokrenuo istragu protiv mafijaških kumova, a bili su osumnjičeni i Fidel Kastro, KGB, direktor FBI Edvard Huver...