Nestala porodica
prinstcreen
Nestala porodica, Foto: prinstcreen

 

Bračni par Džozef i Samer Mekstej i njihovo dvoje dece Džini (4) i Džozef Junior (3) ostavili su hranu na stolu, kokice na krevetu i psa u dvorištu, a onda im se izgubio svaki trag. Njihovi najbliži nisu čuli o njima ništa već par dana. Izgledalo je kao da je porodica Mekstej iznenada otišla. Ali zašto?

Bio je februar 2010. godine. Džozef (40) i Samer (43) su se pre samo četiri meseca doselili u novi dom u Kaliforniji.

Džozef je vodio uspešan biznis sa parnerima Čalom Čejsom Meritom i Danijelom Kavanahom, dok je Samer bila agent za prodaju nekretnina i posvećena mama.

15. februara 2010. godine zabrinuta porodica došla je da poseti Džozefa i Samer, sa obzirom na to da o njima ništa nisu čuli nekoliko dana. Nije bilo nikakvog znaka gde bi mogli da budu, ali kuća je bila u takvom stanju da je izgledalo kao da će se svakog časa vratiti - hrana je bila na stolu, kokice na krevetu i dva psa u dvorištu.

Poslednji put su viđeni 4. februara - Džozef se tada sastao sa Meritom koji je bio i poslednja osoba sa kojom je razgovarao telefonom.

Ubrzo nakon toga, automobil porodice Mekstej pronađen je parkiran ispred tržnog centra u blizini granice sa Meksikom, a nadzorna kamera je usnimila porodicu koja podseća na Mekstejeve kako ulazi u Meksiko.

Na računaru Mekvejevih, policija je pronašla dokaze da su tražili koja dokumenta su potrebna deci kako bi putovali u Meksiko, ali i da su tražili nekoga ko bi im držao časove španskog jezika.

Policija je bila zbunjena, a porodica i prijatelji zabrinuti.

Džozefova mama, Suzan Blejk, pomogla je Meritu da dođe do novca kako bi se biznis nastavio, ali firma nije mogla da nastavi sa radom bez Džozefa za kormilom. Majka mu je slala mejlove moleći ga da joj se javi.

"Pozovi me, molim te. Pomoći ću ti", pisala je.

Niko nije imao nikakvog traga. Njihov nestanak je bio misterija tri godine.

Slučaj je dospeo u televizijske emisije, a Merit je počeo da piše knjigu o događaju. Ipak je on bio osoba koja je poslednja videla Džozefa - na dan nestanka njih dvojica su navodno oko sat vremena razgovarali o poslu.

 

U knjizi je planirao da otkrije kako mu se Džozef poverio da je sumnjao da Samer pokušava da ga otruje. Bila je to optužba za koju niko nije smatrao da je tačna.

Policija je imala sumnje u vezi sa Meritom. U izjavi koju je dao odmah nakon nestanka, o Džozefu je pričao u prošlom vremenu, iako nije bilo nikakvih dokaza da je mrtav.

"On je bio moj najbolji prijatelj", rekao je tada Merit.

Džozefovi prijatelji su rekli da im se poverio sa sumnjom da se Merit umešao u mutne poslove, te da krade novac od njega. Drugi partner Danijel, ispričao je da je Džozef razmišljao o tome da otpusti Merita jer je imao velike kockarske dugove i nije prestajao sa tim porokom.

U novembru 2013. godine jedan motorciklista se vozio Mohave pustinjom koja je od porodičnog doma Mekstejevih udaljena oko sat vremena. Pronašao je ljudske ostatke.

 

Pozvao je policiju koja je otkrila dva plitka groba - porodica Mekstej je konačno pronađena. Džozef je bio zakopan sa sinom, dok je Samer bila u grobu sa ćerkom. kod njih dve je pronađen i težak čekić.

Imali su povrede lobanja, a oružje kojim su ubistva izvršenaje čekić. Lokalna policija je u znak sećanja postavila četiri krsta na mesta gde su njihova tela pronađena.

 

Ipak, i dalje se nije znalo ko ih je ubio. Nisu imali neprijatelje, te se policija fokusirala ponovo na Čarlsa Merita

Policija je utvrdila da se Meritov telefon 6. februara nalazio u blizini mesta gde su tela pronađena, samo dva dana nakon što su poslednji put viđeni. Takođe, njegov DNK je pronašen u kolima Mekstejevih.

Konačno, suđenje je počelo 2019. godine. Suđenje je trajalo 4 meseca, a nakon devet godina od ubistva četvoročlane porodice, Merit je proglašen krivim i osuđen na smrt u januaru ove godine.

Merit (62) i dalje tvrdi da je nevin i da nikada ne bi ubio svog najboljeg prijatelja.

"Voleo sam Džozefa. Bio je veliki deo mog života, nikada ga ne bih povredio ni na koji način. Niakda ne bih podigao ruku na ženu ili dete. Nisam to uradio, iako znam da mi ne verujete", rekao je Merit tokom suđenja.

Ipak, do danas neke stvari u ovom slučaju nisu razjašnjenje. Kako nije pronađeno mesto zločina, ne zna se kada, kako i gde su ubijeni.