Pisanje Učenje Ispit Student
Profimedia
Pisanje Učenje Ispit Student, Foto: Profimedia

Vlada Uzbekistana odobrila je odluku o postepenom prelazaku na latinično pismo .

Prema odluci, od 1. januara 2023. godine aktivnosti i zvanična prepiska svih institucija i organizacija u zemlji odvijaće se na latiničnom pismu. Pored toga, svi organi za štampu , elektronski mediji, veb lokacije , štamparije i izdavačke kuće u zemlji takođe će koristiti latinično pismo.

Od navedenog datuma, ličnih dokumenata, stranaca boravišne dozvole i boravka dokumenata, memoranduma će biti pripremljen latinicom, osim toga, sve ulice i nazivi institucija, banera i znakova, reklama i reklama će biti pripremljen i latinicom.

U tom okviru će se u zemlji pripremiti i prihvatiti nova pravopisna pravila latiničnog pisma uzbekistanskog jezika.

Dok se zvanična prepiska i dalje vodi u državnim institucijama u Uzbekistanu, koristi se ćirilica, dok škole u ​​zemlji predaju na uzbekistanskom jeziku sa latinicom.

U Uzbekistanu, gde su se istovremeno koristile ćirilica i latinica, zakon o prelasku na latinicu donet je 2. septembra 1993. godine, dok je ovo pismo od 31 slova zamenjeno novim latiničnim pismom od 29 slova 1995. godine. .

Iako se u zemlji još uvek vodi rasprava u vezi sa prilagođavanjem najprikladnije latinične abecede uzbekistanskim, većina stručnjaka tvrdi da je latinična abeceda usvojena 1993. godine prikladnija za uzbečki.

BONUS VIDEO
Snimak predsednika Vučića postao hit u Kini

Naša preporuka