Nikolas Maduro
AP Photo/Ariana Cubillos
Nikolas Maduro

AP Photo/Ariana Cubillos

Nikolas Maduro, Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

Vrhovni sud Londona priznao je Huana Gvaida za predsednika Venecuele i dao mu pristup zlatnim rezervama zemlje u Banci Engleske, čime je lišio tog prava vladu u Karakasu.

Pročitajte još:

Ova skandalozna odluka treba da bude nauk za druge zemlje da njihov novac u zapadnim bankama nije siguran, smatra publicista i advokat Branko Pavlović.

Sada više nijedna zemlja nije sigurna da će moći da dođe do sredstava koje čuva u zapadnim bankama onog trenutka kada uđe u politički sukob sa Zapadom, upozorava Pavlović.

Huan Gvaido

Ilustracija

Huan Gvaido, Foto: Ilustracija

Kako liderska pozicija Zapada bude slabila, dodaje Pavlović, tako ćemo sve više biti svedoci događaja kao što je odluka londonskog suda.

Nauk za druge zemlje – bez političke podobnosti ne možeš raspolagati sopstvenim parama

- Mislim da je ovo zaključna pozicija zapadnog finansijskog sistema, koji svima šalje jasnu poruku, da bez političke podobnosti, uopšte ne možete raspolagati sopstvenim parama, koje su u dohvatu tog sistema - objašnjava on.

Ono što se dogodilo u Londonu veliki je nauk svima u svetu da povuku svoje devizne rezerve iz zapadnih banaka. Skandaloznu odluku londonskog suda ne treba tumačiti u ključu presedana, iako to jeste.

Pravila o demokratiji i slobodnom tržištu više ne znače ništa

- Ovo nije nikakav eksces, nije nikakva slučajnost, ovo je pravilo, samo što je Zapad sada prinuđen da brutalno prikaže šta on u stvari jeste i šta ta njegova silna pravila o demokratiji, ekonomskim odnosima, slobodnoj trgovini, slobodnom kretanju kapitala, u stvari znači. Ne znači ništa - kategoričan je Pavlović.

Huan Gvaido, Venecuela

EPA/Rayner Pea

Huan Gvaido, Venecuela, Foto: EPA/Rayner Pea

Pavlović podseća da je venecuelanski predsednik Nikolas Maduro sa UN dogovorio da će potrebnu medicinsku i humanitarnu pomoć plaćati zlatom koje Venecuela čuva u Londonu. Prema Pavlovićevom viđenju, bio je to Madurov pokušaj da prebaci spor na Englesku banku i specijalizovanih organizacija UN.

Ipak radi se o teškom udaru na Venecuelu, a cena koju će građani Venecuele platiti biće veoma visoka, upozorava Pavlović.

Venecuela drži u trezoru Banke Engleske više od milijardu dolara u zlatu, a Centralna banka Veneceule želela je da deo proda da iskoristi za hranu i medicinsku opremu koja je potrebna ovoj zemlji u borbi protiv korona virusa.

Venecuela

EPA

Venecuela, Foto: EPA

Advokat koji predstavlja Medurovu stranu, Saroš Zaivala, najavio je žalbu na ovu odluku londonskog suda i ocenio da presuda "u potpunosti ignoriše realnu situaciju na terenu".

Preporučujemo:

 

Komentari (1)

Garry

07.07.2020 07:26

Zlato je i deo razloga što je Gadafi pao(drugi deo je nafta)... Gadafi je želeo da povuče/vrati libijske zlatne rezerve iz Francuske... Ovo je isto pokušaj da se narod Venecuela natera da sam likvidira Nikolasa Madura.