Venecuela
EPA
Venecuela, Foto: EPA

Prema njegovim rečima, incident se dogodio u utorak, a avion je oboren nakon ilegalnog ulaska u venecuelanski vazdušni prostor u provinciji Zulia, u blizini granice sa Kolumbijom.

„Nakon što su ilegalnu letelicu otkrili radari Sveobuhvatne vazdušno-kosmičke odbrane, Nacionalne bolivarske oružane snage aktivirale su sve protokole utvrđene Zakonom o kontroli sveobuhvatne odbrane vazdušnog prostora“, tvitovao je Reverol pozivajući se na zakon iz 2013. kojim se odobrava uništavanje bilo kog sumnjivog aviona narko-kartela koji deluje u vazdušnom prostoru Venecuele.

„I dalje smo u stalnoj pripravnosti, nadgledamo naš vazdušni prostor kako bismo sprečili da se koristi za nezakonitu trgovinu drogom iz Kolumbije, koja je najveći proizvođač kokaina na svetu“, dodao je Reverol.

Incident od utorka drugi je od 8. jula, kada su borbeni avioni uništili još jedan avion sa američkim registracijskim brojem dok je ulazio u vazdušni prostor Venecuele. Mesec dana pre toga, vojska je uništila još jedan privatni avion krcat drogom.

Venecuelanska vojska je opremljena najnovijom ruskom vojnom opremom, uključujući PVO sistem S-300, koji ima radar velikog dometa, kao i borbeni avioni Suhoj Su-30, koje je ta država kupila pre nego što je Vašington stavio embargo na prodaju vojne opreme Karakasu dvehiljaditih godina.

Venecuela je popularna ruta za kolumbijske trgovce kokainom još od sedamdesetih. Poslednjih godina, međutim, zemlja je pojačala svoje napore u borbi protiv šverca droge preko svoje teritorije, istovremeno prekidajući odnose sa američkom Upravom za borbu protiv droga (DEA) zbog sumnji na špijunske aktivnosti koje nisu povezane sa krijumčarenjem droge.

​Uprkos naporima Karakasa u borbi protiv šverca narkotika, Vašington je optužio Venecuelu da nije učinila dovoljno za rešavanje tog problema, čak je tvrdio da su visoki venecuelanski zvaničnici i sami uključeni u operacije „narko-terorističkih kartela“.

Venecuelanski zvaničnici napali su američke kolege zbog tih tvrdnji, dok je predsednik Nikolas Maduro optužbe opisao kao fantaziju „rasističkog kauboja“ Donalda Trampa.

Komentari (1)

vladimir

18.09.2020 11:05

I posle kažu Venecuela trguje sa drogom. Sada smo videli proizvođače i Američke trgovce. Samo ti njih skidaj brate. Prljavi su to kaubojski igrači.