Džo Bajden
AP Photo/Alex Brandon
Džo Bajden

AP Photo/Alex Brandon

Džo Bajden, Foto: AP Photo/Alex Brandon

Američki vrhovni sud zabranio je Njujorku da sprovodi određena ograničenja na broj vernika u crkvama i sinagogama u područjima pogođenim pandemijom.

Nakon tužbe koje su uložile pojedine religijske grupe, sudije su po hitnom postupku i Njujorku juče privremeno zabranile da sprovodi restrikcije na religijska okupljanja dok se suđenje ne završi.

Pet sudija glasalo je za, dok je četvoro bilo protiv, a u većini je bila i Trampova kandidatkinja Ejmi Koni Beret.

Tri liberalne sudije glasale su protiv, kao i predsednik suda Džon Robert.

Odlukom suda Njujork bi mogao da preispita restrikcije na okupljanja u verskim objektima u područjima snažno pogođenim pandemijom. Međutim, uticaj suda mogao bi da bude umanjen zato što katoličke i jevrejske grupe koje su podnele tužbu radi izmene restrikcija više njima ne podležu.

Te grupe imaju crkve i sinagoge u delovima Bruklina i Kvinsa koji su se ranije nalazili u crvenoj i narandžastoj zoni.

U tim zonama država je ograničila broj vernika u religijskim objektima – za crvenu zonu na 10, a za narandžastu na 25.

Međutim, ti delovi grada sada se nalaze u žutoj zoni sa manje restriktivnim merama koje nijedna od ovih grupa nije pokušala da dovede u pitanje pravnim putem.

U nepotpisanom dokumentu u kojem je izneto mišljenje suda navodi se da su restrikcijama posebno pogođeni verski objekti.

Sudije su ukazale da se ovim merama sprečava prisustvovanje religijskim službama i da su religijske slobode garantovane ustavom SAD.

U dokumentu se navodi da, za razliku od crkvi i sinagoga, u narandžastoj i crvenoj zoni mnogi objekti, od prehrambenih prodavnica do prodavnica za kućne ljubimce, nemaju ograničenja na broj mušterija u objektu, dok u narandžastoj zoni čak i oni objekti za koje nije neophodno da budu otvoreni, mogu samostalno da odluče koliki će broj osoba moći da bude u njima.

Grupe koje su podnele tužbu tvrde da je merama koje je uveo 6. oktobra, guverner Endrju Kuomo neopravdano izdvojio religijske objekte.

U Njujorku trenutno ima nekoliko područja koja se nalaze u narandžastoj zoni, ali u crvenoj nema nijednog.

Pročitajte još