naučnik
Printscreen
naučnik

Printscreen

naučnik, Foto: Printscreen

Sekretar iranskog Saveta za nacionalnu bezbednost Ali Šamhani danas je optužio Mosad za atentat na iranskog naučnika Mohsena Fahrizadea. Izraelci su, prema rečima iranskog zvaničnika, u toj operaciji koristili "usluge" zabranjene terorističke grupe Narodni mudžahedini Irana (MEK).

Šamhani je rekao da je atentat na Fahrizadea izveden vrlo složenim metodama uz korišćenje automatskog oružja, kao i da atentatori nisu zatečeni na mestu ubistva.

- Dobili smo informacije o počiniocima zločina, i već znamo ko je odgovoran, imamo njihova dosijea - rekao je Šamhani.

On je ranije za iranske medije potvrdio da su iranske službe bezbednosti znale da postoji mogućnost ubistva naučnika, kao i da su čak znali da je određeno mesto na kom je na kraju Fahrizade i ubijen.

- Nisu shvatili ozbiljno sve informacije, zbog čestih vesti koje su dobijali o tome - rekao je Šamhani, čime je i zvanično došlo do priznanja da su zakazale službe bezbednosti islamske republike.

Narodni mudžahedini Irana su zabranjena militantna grupa, koja se zalaže za zbacivanje vlasti u Teheranu, a posebno je zanimljivo to da im je jedno od najjačih uporišta u našem komšiluku - u Albaniji.

Tamo su ih naselili Amerikanci 2013. godine, i više od 4.000 članova MEK-a sa porodicama je svoj novi dom našlo u Albaniji. U Manezu u blizini Drača su osnovane i tajne baze te organizacije, koje su zapadni mediji opisali kao "vojne instalacije".

Zbog toga je došlo do urušavanja odnosa Teherana i Tirane, a ajatolah Ali Hamnei je prošle godine Albaniju nazvao "malom zlobnom evropskom državom, u kojoj sarađuju sa iranskim izdajicama i kuju zavere".

U petak, 27. novembra, šef Istraživačko-tehnološkog centra u iranskom ministarstvu odbrane Mohsen Fahrizade ubijen je u atentatu u blizini Teherana. Nijedna grupa ili zemlja nisu preuzele odgovornost za atentat, ali Iran sumnja da je Izrael odigrao ulogu u ubistvu.

PROČITAJTE JOŠ: