Grčka, plaža
EPA/ PANTELIS SAITAS
Grčka, plaža

EPA/ PANTELIS SAITAS

Grčka, plaža, Foto: EPA/ PANTELIS SAITAS

Prethodno je Grčka pooštrila mere na graničnim prelazima Evzoni i Kakaviji na severu zemlje, prema Severnoj Makedoniji. Turistima, praktično u Grčku, nije dozvoljeno da uđu, i to mogu jedino preko prelaza sa Bugarskom Promačonas uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

I to su negde informacije koje baš i ne daju toliko razloga za optimizam kada govorimo o letovanju u Grčkoj. Optimizam je još manji za one koji bi u Grčku u predsezoni, a imajući u vidu kako se dole trenutno živi i koliko su stroge mere i za tamošnje žitelje.

Život u Grčkoj prosto ne funkcioniše i to samo dva meseca od maja, kada se u Grčku na more nekada uveliko išlo. Od novembra prošle godine rade samo prehrambene prodavnice (mesare, pekare, piljare), supermarketi, minimarketi, apoteke, benzinske pumpe, brza hrana “za poneti” i dostava. Sve drugo je zatvoreno.

Grčka granica

screenshoot

Grčka granica, Foto: screenshoot

U Grčkoj se trenutno može izaći napolje samo uz slanje SMS-a, sa "čuvenih 6 kodova" – za lekara, supermarket, banku, pomoć nekome kome je hitno neophodna, rekreaciju i šetnju ljubimca. To su jedini opravdani razlozi za koje se dobija dozvola, i to sa vremenskim ograničenjem od dva sata. U suprotnom ide kazna od 300 evra.

"Prošle nedelje je uvedeno i dodatno ograničenje – ne možeš da odeš ni u supermarket ni u šetnju dalje od dva kilometra od kućne adrese, a uveden je i policijski čas od 19h do 5 ujutru. Izuzeci su Solun i Atina, pošto su ogromni gradovi, i ovde radnim danim policijski čas počinje od 21h", ispričala nam je Ivana Stanojević, koja dugi niz godina živi i radi u Solunu, a koja je i administrator Fejsbuk stranice “Live from Greece”.

Kada će granice biti otvorene i dalje je samo pitanje. U pregovorima između Srbije i Grčke pominjalo se nekoliko predloga, od toga da bi važan za ulazak mogao da bude sertifikat o vakcinaciji, do toga da bi oni koji nisu primili vakcinu takođe moći da uđu u Grčku, ali bi u tom slučaju morali da urade brzi antigenski test na granici. Test bi koštao 10 evra.

Ipak, i sve je dalje na nivou razmenjivanja informacija, bez precizno definisanih uslova pod kojima će srpski građani ove letnje sezone moći da putuju.

Solun, Grčka

Tanjug/Dimitrije Goll

Solun, Grčka, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), kaže da su razgovori sa Grcima u toku, da se razmenjuju mejlovi i da se trenutno radi na usaglašavanju protokola i objedinjavanju uslova za ulazak građana obe zemlje.

"Usaglašava se i sertifikat o vakcinaciji, a traži se i alternativa, odnosno uslovi putovanja za one koji nisu vakcinisani. Trebalo bi da bude dozvoljena još neka vrsta testova na licu mesta, osim PCR, jer su antigenski testovi, na primer, jeftiniji, a Grcima su se pokazali kao efikasni", kaže Seničić za "Blic Biznis".

Grčki ministar turizma Haris Teoharis na sastanku ministara EU istakao je značaj sertifikata o vakcinaciji kao "ključne tačke" za što brže pokretanje turizma.

On je naveo da bi ovakav dokument bio "najbrži put za povratak slobode kretanja turista, kako iz zemalja EU, tako i iz drugih država". Takođe je napomenuo da vakcinacija ni u kom slučaju neće biti obavezan uslov za putovanje i podsetio da sertifikat neće ni na koji način ugrožavati lične podatke putnika.

PROČITAJTE JOŠ: