NATO EVAKUIŠE ZELENSKOG IZ KIJEVA Ostala mu je samo jedna opcija
Foto: Printscreen

U petak je ukrajinski opozicioni poslanik Ilja Kiva izjavio da je predsednik pobegao iz zemlje i da se nastanio u američkoj ambasadi u Varšavi. Ova informacija nije potvrđena.

Elitne snage komandosa koje se sastoje od 150 američkih mornaričkih Foka i preko 70 komandosa britanske specijalne vazdušne službe (SAS) stacionirane su u bazi u Litvaniji i planiraju operaciju evakuacije ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog iz Ukrajine, piše "The Sun", pozivajući se na izvore za koje se kaže da su upoznati sa materijom.

- Najverovatnija razumna opcija bi mogla da bude preseljenje Zelenskog iz Kijeva gde bi mogao da bude zarobljen. Imamo avione, ali udaljenost je kritična - rekao je jedan visoki britanski izvor za tabloid.

Zelenski je navodno rekao američkim kongresmenima u Zoom pozivu u subotu da ga možda više neće videti živog tokom apela kojim je zahtevao više oružja i nametanje zone zabrane letova iznad Ukrajine. Većina zapadnih političara se do sada klonila ove druge ideje, navodeći opasnost od otvorenog vojnog sukoba sa Rusijom.

S tim u vezi, "Njujork tajms" je u subotu izvestio da su SAD i njihovi saveznici započeli pregovore o nasledniku Zelenskog, uzimajući u obzir mogućnost da ukrajinskog predsednika zarobe ili ubiju ruske snage. Ovo bi, kažu zvaničnici iz više vlada, Zapadu obezbedilo figuru koju bi trebali da priznaju umesto bilo koje nove vlade u Kijevu koju podržava Rusija.

U petak je poslanik Vrhovne rade  Ilja Kiva iz "Opozicione platforme – Za život!" naveo da je Zelenski već pobegao iz Ukrajine u Poljsku i da se "krije u američkoj ambasadi" u Varšavi. Ukrajinski i američki zvaničnici nisu komentarisali ovu tvrdnju.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je u subotu da akcije trenutnih ukrajinskih vlasti, uključujući navodne napore da se napravi nuklearno oružje, predstavljaju ozbiljnu pretnju budućnosti zemlje.

- Ljudi koji to ne razumeju, posebno među sadašnjim rukovodstvom, moraju da shvate da će, ako nastave da rade ono što rade, dovesti u pitanje budućnost ukrajinske državnosti. Ako se to dogodi, to će biti u potpunosti na njihovoj savesti - rekao je Putin.

Rusija je započela vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara nakon zahteva za pomoć od svojih saveznika iz Donbasa – koji su se suočili sa nedeljama eskalacije ukrajinske artiljerije i minobacača, snajperskih napada i sabotažnih racija.

Putin je operaciju okarakterisao kao pokušaj "demilitarizacije i denacifikacije" zemlje i pozvao ukrajinsku vojsku da preuzme vlast od sadašnjih vlasti. SAD i njeni saveznici osudili su operaciju kao ničim izazvanu "invaziju" i ošamarili Moskvu oštrim novim sankcijama.

Najnovije vesti s ukrajinskog fronta pratite u našem blogu UŽIVO.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Glumac

11.03.2022 17:02

Bežanijska Zelenovski. Kakav junak.