ISPRAVKA Amerikanci nisu pravili biološko oružje, niti napad na Ukrajinu ima veze s američkim biolaboratorijama
Tanjug/AP

U prvobitnom tekstu kao dokaz za njihovo postojanje iskoristili smo izjavu državne podsekretarka SAD-a Victoria Nuland koju je ona dala u američkom senatu 8. marta 2022. godine. Nuland je na saslušanju rekla da “Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja, za koje, zapravo, sada brinemo da ruske trupe, ruske snage, možda nastoje da preuzmu kontrolu nad njima”.

Ona ovom izjavom nije priznala da američke biolaboratorije u Ukrajini postoje. Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba ustanovili smo da ova tvrdnja nije tačna. Ipak, kako je u analizi raskrinkavanja detaljno objašnjeno i možete je pročitati klikom ovde, postojanje laboratorija u Ukrajini čije su osnivanje delom finansirale SAD nije skrivano, a same laboratorije nisu pod kontrolom SAD-a, već Ukrajine. 

Za ove laboratorije se sada učestalo tvrdi da su služile za stvaranje biološkog oružja, usmerenog direktno protiv Rusa, sa ciljem da ih . Ipak, ne postoje nikakvi dokazi koji bi potvrdili da su u ovim ili drugim laboratorijama u Ukrajini kreirana bilo kakva biološka oružja. Uprkos tome što za ove tvrdnje ne postoje dokazi, one su objavljene i u nizu članaka domaćih portala u regionu.

Ove tvrdnje deo su propagandističkog ruskog narativa usmerenog protiv Ukrajine, a pojavljuju se u različitim oblicima već nekoliko godina unazad. Ovakvi navodi potiču od iskrivljene interpretacije činjenice da su Ministarstvo zdravlja Ukrajine i Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država 2005. godine sklopili sporazum o saradnji u oblasti prevencije proliferacije tehnologija, patogena i ekspertize koja bi se mogla koristiti u razvoju biološkog oružja. 

Ovu vest smo objavili bez prethodne provere i ona se ispostavila kao netačna, te se ovom prilikom izvinjavamo našim čitaocima.

Prvobitni tekst, kao i naslov, je nakon analize portala Rakrinkavanje.ba promenjen.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Mika

10.03.2022 07:17

"sprečavanju mogućnosti da bilo kakav istraživački materijal padne u ruke" Uništavaju dokazni materijal !!!

TRUD

10.03.2022 08:28

Rusi moraju uciniti sve da dodju do tih laboratorija, mada imaju pisane dokaze, pa onda pred UN i ceo svet da sazna sta oni pokusavaju. Ucesnik je i Ukrajina.