IMA LI PUTIN PLAN B? Srđa Trifković razbio veliki mit o ratu u Ukrajini
Foto: Ilustracija

- Ne samo u načinu na koji se bore (mali odredi protiv kombinovanog oružja) ili napreduju već i na samoj mapi. Tamo gde su ranije slali snage na šest različitih snaga, sada su se povukli uz mnoge od njih ili su ih čak potpuno napustili da bi se fokusirali samo na dve osovine Donbasa - rekao je on.

Kaže i da postoje dve mogućnosti zašto je to tako.

- Jedan je da su uvek nameravali da počnu tako što rade plan A, a zatim pređu na plan B. Drugi je da su pokušali A, videli da ne radi i smislili plan B koje bi rešilo probleme. Mislim da je tačno drugo objašnjenje - kazao je Marjanović.

Kaže i da ne vidi dokaze da je Rusija odustala od svojih ratnih ciljeva. 

Ističe da Rusija u narednim decenijama može asimilirati Ukrajince u rusku naciju. 

- Ako ima dovoljno volje, ako ima dovoljno izdržljivosti onda je sve moguće. Imperija je Rusiji dala zeleno svetlo da proguta Ukrajinu ako može, ostalo je na njoj. Možda bi se Ukrajina i Ukrajinci na kraju ipak mogli ponovo asimilirati u sverusku naciju. Međutim, to je projekat koji će trajati decenijama. Sa 69 godina i verovatno ne shvatajući to u potpunosti, Vladimir Putin je 24. februara otvorio potpuno novo poglavlje u ruskoj istoriji. Ono koje neće biti tu da vidi kako će se završiti - rekao je Marjanović za The Unz Review.

Srđa Trifković: Rusko povlačenje nije eskalacija

Istoričar i publicista prof. dr Srđa Trifković nije saglasan sa Marjanovićevom tvrdnjom da je povlačenje iz Kijeva "ruska eskalacija".

- "Povlačenje iz Kijeva je ruska eskalacija", kaže M.M. Po istoj logici, povlacenje Vermahta iz Kijeva novembra 1943. bila je nemačka eskalacija, a povlačenje Francuza iz Moskve oktobra 1812. Napoleonova eskalacija - da ne pominjemo srpsku eskalaciju u Krajini avgusta 1995. Strateške analize iz udobne fotelje uglavnom su bezvredne, ali bezopasne. Ova pak predstavlja uvredu inteligenciji čitaoca. Autor ne dopušta pukim činjenicama da stanu na put njegovoj razigranoj imaginaciji. Stvarno stanje je suviše ozbiljno, pa i tragično, za ovakve izlete u kvazistratešku fantastiku - izjavio je Srđa Trifković za portal lista "Alo!".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading