MENJA SE LINIJA FRONTA U UKRAJINI Mapa obaveštajne službe prikazuje neverovatne podatke (FOTO)
Foto: Alo ilustracija

Poslednjih nedelja, zamah na bojnom polju se pomerio u korist Ukrajine, koja je iskoristila izvesne propuste njenog daleko jačeg protivnika, kao i velikodušnu pomoć sa Zapada.

Neuspeh Rusije da uspostavi koordinisanu odbranu u dubini istočno od Harkova, kao i da bolje apsorbuje i uguši svaki ukrajinski prodor, bio je otkriven poslednjih nedelja.

Ukrajinske trupe probijale su se kroz rupe na frontu dok su jurišale na istoku duboko iza linija fronta koju je do tada držala Rusija. 

Ubrzo zatim, u Limanu na istoku i Hersonu na jugu, nedelje strpljivog ukrajinskog izviđanja su se isplatile. Odbili su da se odlučno angažuju dok su sve vreme posmatrali, beležili i učili o kretnjama protivnika.

Najnovija mapa ruskih medija "Ribary" pokazuje koliko je situacija na severu Hersona teška za Rusiju. Ove mape su nastale u razmaku od 4 sata.

 

 

Ukrajinci su zaobišli ruske jake tačke; gradove i sela iz kojih su moskovske trupe izlazile nevoljni da napuste relativnu bezbednost matične baze.

Mogu li Ukrajinci da održe ovu stopu napredovanja? Imaju niz opcija na raspolaganju.

Prva je da zaborave Donbas, piše britanski "Telegraf". Ruske trupe su previše bezbedno ukopane u istočnom regionu. Bilo kakav dobitak tamo će biti samo simboličan, još više nakon Putinovih trijumfalnih tvrdnji o aneksiji, kao i ograničene strateške vrednosti.

Međutim, oblast u Hersonskoj oblasti severno od reke Dnjepar, na kojoj trenutno kampuje na hiljade Putinovih vojnika, mnogo je plodnije tlo za ukrajinsku ofanzivu, s obzirom da je reka iza leđa Rusa i da Ukrajinci imaju nekoliko pristojnih ruta.

Ova mapa prikazuje kakva je bila situacija na frontu prekjuče:

 

 

Vojnici Kijeva neće biti voljni da se bore u gradu. Da li bi simbolika vraćanja jedine regionalne prestonice koja je pala u ruskom napadu nadmašila cenu?

Moguće je da ćemo u nastojanju Ukrajine da ponovo zauzme grad Herson videti novu borbu za Marijupolj, primorski grad koji je nedeljama branio čeličanu Azovstalj pre nego što je ona pala u ruske ruke.

Alternativno, prodor na obalu duž istočne obale reke Dnjepar, ili juriš pravo ka Marijupolju, zabio bi klin između ruskih snaga u Hersonskoj oblasti sa istočne strane.

Pratite nas i na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading