OBAVLJENA TAJNA PRIMOPREDAJA! Nemci isporučili Ukrajini moćni PVO sistem!
EPA

Time savezna vlada drži obećanje koje je kancelar Olaf Šolc (SPD) već dao u Bundestagu početkom juna. Nedavno je ministarka odbrane Kristin Lambreht (SPD) obećala ranu isporuku u ponedeljak. Prva primopredaja prvobitno je bila planirana za novembar.

Prema saveznoj vladi, oružje je najsavremeniji sistem protivvazdušne odbrane u Nemačkoj. Razvila ga je nemačka kompanija za naoružanje Diehl Defense iz Iberlingena na Bodenskom jezeru.

Kopneni protivvazdušni sistem prvenstveno je namenjen zaštiti civilnog stanovništva odbijanjem vazdušnih napada ruske vojske. Prema rečima kancelara Šolca, veliki gradovi bi takođe mogli biti zaštićeni od vazdušnih napada.

OBAVLJENA TAJNA PRIMOPREDAJA! Nemci isporučili Ukrajini moćni PVO sistem!

EPA

 

Rusija je u ponedeljak bombardovala gradove širom Ukrajine. Moskva je nastavila napade u utorak ujutro, uglavnom bombardujući elektrane na zapadu zemlje.

Sistem PVO Iris-T SLM sastoji se od tri vozila: lansirne rampe na vojnom kamionu sa prostorom za osam projektila, radarskog vozila i komandnog vozila. Protivvazdušne rakete mogu da gađaju ciljeve visine do 20 kilometara i udaljene 40 kilometara. Njihov domet je stoga znatno veći od, na primer, dometa protivvazdušnih raketa koje se lansiraju sa ramena, kao što su protivvazdušne rakete Stinger koje je Nemačka takođe isporučila Ukrajini.

Sa prvom isporukom Iris-T Ukrajina će dobiti odbrambeni sistem koji sam Bundesver još nema. Prva takozvana vatrogasna jedinica je zapravo bila namenjena Egiptu, koji je naručio nekoliko sistema od Diehl Defence-a. Kairo je sada ustupio sistem Ukrajini.

U ukrajinsku ratnu zonu sledeće godine treba da budu isporučena još tri sistema Iris-T. Tačno kada je otvoreno; protivvazdušno oružje tek treba da se proizvede.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading