Zelenski
Foto: EPA/Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Rusija je u sredu pokrenula raketne napade širom Ukrajine, u kojima je prema navodima ukrajinskih vlasti ubijeno 10 ljudi, a prinudno su ugašene nuklearne elektrane i prekinuto snabdevanje vodom i strujom na mnogim mestima.

"Samo u jednom danu pogođeni smo sa 70 projektila. To je ruska formula terora. Sve je to usmereno protiv naše energetske infrastrukture", rekao je Zelenski u obraćanju putem video veze sinoć na sastanku Saveta bezbednosti UN.

Rat u Ukrajini, 274. dan - Alo.rs


On je saopštio da su pogođene bolnice, škole, saobraćajna infrastruktira, stambena naselja i da Ukrajina očekuje da vidi "veoma čvrstu reakciju" sveta na vazdušne udare u sredu.

Zelenski je rekao da je Ukrajina predložila rezoluciju kojim bi se osudila "svaka vrsta energetskog terora", a u osvrtu na činjenicu da će Rusija verovatno uložiti veto na takvu rezoluciju, poručio je da je nelogično da "pravo veta ima strana koja vodi rat".

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da ruski predsednik Vladimir Putin "očigledno koristi zimu da nanese ogromnu patnju ukrajinskom narodu".

Kličko uputio dramatično upozorenje stanovnicima Kijeva - Alo.rs

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja odgovorio je žalbom da je protiv pravila Saveta bezbednosti da se Zelenski obraća putem video veze i odbacio je, kako je rekao, "nepromišljene pretnje i ultimatume" Ukrajine i njenih pristalica na Zapadu.

Nebenzja je izjavio da su štetu ukrajinskoj infrastrukturi izazvale rakete koje su ispalili ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane koji su pali u civilna područja, nakon što su ispaljeni na ruske rakete, i pozvao Zapad da prestane da Kijevu daje rakete za protivvazdušnu odbranu, navodi Rojters.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading