RUSI PREGAZILI DOBROVOLJCE Brz pad ključnog ukrajinskog grada ostavlja brojna pitanja bez odgovora
EPA

Ukrajinska vojska se nigde nije videla, a ruske trupe u oklopnim vozilima su lako ušle u Šumenski kraj, otvarajući vatru i šaljući gelere koji su leteli posvuda, rekli su svedoci. 

Dobrovoljci, koji su se krili među drvećem u parku, posečeni su tako brzo da nisu mogli ni da bace molotovljeve koktele koje su pripremili.

„Nisu imali vremena da bilo šta urade“, rekao je Anatolij Hudženko, koji je tokom napada bio u svojoj kući pored parka, u intervjuu za Asošijeted pres.

Ostavljeni naizgled sami, civilni dobrovoljci su brzo pali. Dan kasnije i Herson.

Hiljade ruskih trupa, koje su 24. februara stigle sa poluostrva Krim, zauzele su grad na reci Dnjepar tako brzo da mnogi stanovnici kažu da su se osećali napuštenima od ukrajinske vojske i njenog brzog povlačenja, ostavljajući grad bez adekvatne odbrane.

Ali da li je ukrajinski otpor u Parku jorgovana bio uzaludan, rani čin otpora onome što je postalo krvava ruska okupacija Hersona?

Da li je to bilo zbog ishitrenog povlačenja ukrajinske vojske kako bi se mogla pregrupisati da bi se borila još jedan dan - zaista, kasnije ponovo zauzevši grad u novembru?

Ili je to bio rezultat izdaje visokih ukrajinskih bezbednosnih zvaničnika koji sarađuju sa Moskvom?

Moguće je da je u pitanju bila kombinacija svega toga.

Sada kada se Rusija povukla iz Hersona nakon ukrajinske kontraofanzive na jugu, stanovnici žele da znaju zašto su moskovske snage mogle tako lako da pregaze grad.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading