SNIMLJEN RAKETNI UDAR U SLAVJANSKU Satelit otkrio: Bahmut razoren u potpunosti (FOTO/VIDEO)
Foto: Shutterstock/Alo ilustracija

Rusija je u četvrtak izvela masovne napade na ukrajinsku infrastrukturu.

U Moskvi kažu da je to bila odmazda za prošlonedeljni napad na rusku Brjansku oblast koja se graniči sa Ukrajinom.

Kijev ocenjuje da su ruski raketni napadi pokušaj terorisanja civila i da će odgovorni biti kažnjeni.

Zelenski poručuje da je Ukrajina odlučna da pobedi u ratu i da trenutno ne može da zamisli situaciju u kojoj bi se sastao sa Putinom.

Dve strane različito o nuklearanoj elektrani Zaporožje, koja je ostala bez električne energije iz spoljnih izvora, ali kratko. Kijev prebacuje Rusima da granatiranjem svet dovode na ivicu nuklearne katastrofe. Moskva odgovara da su struju isključili Ukrajinci i da je to provokacija.

Međunarodna agencija za atomsku energiju traži hitnu akciju da se zaštiti najveća nuklearka u Evropi.

Zaplenjeno američko naoružanje

23:00 - Iranski inženjeri dobijaju od Rusije uzorke oružja zapadne proizvodnje zaplenjenog u Ukrajini, uključujući protivtenkovske sisteme Džavelin i Stinger, prenosi CNN.

Takođe, rekli su da se zarobljeno oružje u mnogim slučajevima transportuje iz Rusije u Iran na analizu. Verovatno da iranski vojni inženjeri pokušaju da naprave sopstvenu verziju ovog oružja.

 

 

Snimljen raketni udar

22:35 - Raketni udar u Slavjansku (privremeno pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine).

 

 

PMC „Vagner“ se probio do „Artjomovske metaloprerađivačke fabrike“

21:49 - Jurišne grupe su ušle u AZOM sa severa i počinju da se kreću dublje na teritoriju preduzeća.

 

 

Ukrajinska brana snimljena satelitom

21:20 - Satelitski snimak brane hidroelektrane Kahovskaja. 10. mart 2023.

 

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

20: 55 - Ruske snage izvele su najveći raketni napad na Ukrajinu 2023. godine. Nastavak u objavi:

 

 

Snimak noćne akcije

20:23 - Žestoka noćna bitka u Artemovsku mart 2023.

 

 

Rad udarnih dronova bataljona „Somalija“

19:45 - Operateri jurišnih dronova somalijskog bataljona 1. Donjeckog armijskog korpusa bombarduju ljudstvo neprijatelja, podržavajući dejstva jurišnih grupa.

 

 

Uništen UKR tenk

18:22 - Još jedan ukrajinski tenk T-64BV uništen  u zoni SVO.

 

 

Snimci razorenog Bahmuta

17:47 - Novi satelitski snimci Artemovska (Bahmut) od 6. marta 2023.

 

 

"Nije više mnogo preostalo mogućih sankcija protiv Rusije"

17:05 - Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Žozep Borelj izjavio je u intervjuu za evropski portal "Euraktiv" da je EU praktično iscrpla sve mogućnosti u oblasti sankcija protiv Rusije.

"Nema mnogo više da se uradi sa stanovišta sankcija, ali možemo da nastavimo da povećavamo finansijsku i vojnu podršku", rekao je Borelj nakon sastanka ministara odbrane EU i Stokholmu. EU je nedavno odobrila 10. paket sankcija protiv Rusije.

Na pitanja novinara na konferenciji za štampu u Evropskoj komisiji, da li EU sprema novi paket sankcija, portparoli nisu mogli da daju precizan odgovor i ograničili su se na izjavu da o tome razgovaraju zemlje članice i da ta rasprava ne može da bude javna.

"Zaista, godinu dana nakon invazije, dolazimo do kraja mogućnosti", priznao je Borelj, upitan o sledećim potencijalnim koracima koje bi EU mogla da preduzme kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. On smatra da je odgovor nastavak podrške Ukrajini, sprečavanje zaobilaženja sankcija i korišćenje zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine.

U Bahmutu je uništen spomenik ”Avion”

15:49 - Jurišne grupe PMC „Vagner“ probijaju se do njega kako bi odsekle snage Oružanih snaga Ukrajine od autoputa do Кonstantinovke.

 

 

 

Кijev bi vrlo brzo mogao da izgubi pristup Crnom moru

 

15:20 - Prognoza američke vojske

 

 

 

Zelenski utučen: Sahrana u Kijevu

U Kijevu danas sahranjuju ukrajinskog borca Dmitra Kotsjubaila. On je poginuo u Bahmutu, a sahrani prisustvuje i Zelenski.

 

 

Prigožin: Blokliran sam!

11.00 - Jevgenij Prigožni, vođa grupe "Vagner", tvrdi da je njegova komunikacija sa vojnim vrhom Rusije prekinuta kako bi ga sprečili da traži municiju

 

Uništen ukrajinski S-300

10.00 - U rejonu naselja Petropavlovka u DNR pogođen je ukrajinski protivvazdušni raketni sistem S-300, saopštilo je MO Rusije.

Vagner ušao u bahmutski AZOM!

09.00 - Jurišne grupe PMC „Vagner“ ušle su na teritoriju "Artjomovskog kombinata za preradu metala“ (AZOM) sa severa i počinju da se kreću duboko na teritoriju industrijskog preduzeća.

AZOM je ogromna oblast sa gustim industrijskim razvojem i mrežom podzemnih vodovoda koji idu ispod zemlje na desetine spratova.

Uzbuna za vazdušnu opasnost u istočnoj Ukrajini

08.15 - Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u tri istočne oblasti Ukrajine, u Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Kako se navodi, sirene za vazdušnu opasnost aktivirale su se nešto posle četiri sata ujutru.

Ubrzo nakon toga oglasio se i predstavnik vojne administracije Dnjepropetrovske oblasti koji je rekao da je tokom bombardovanja uništen jedan objekat energetske infrastrukture.

 

Ukrajina pojačava snage oko Bahmuta

07.45 - Kijev nastavlja da pojačava grupisanje trupa u blizini Artjomovska (ukrajinski Bahmut, prim.prev.), rekao je za RIA Novosti potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko, pozivajući se na izvore.

- Na severozapadu i jugozapadu naselja Artjomovsk primećuje se povećanje neprijateljskih grupacija - rekao je vojni ekspert.

Prema njegovim rečima, na osnovu veličine, količine naoružanja i opreme, ukrajinska vojska može da se pripremi i za odbranu i za ofanzivu. Ruske jedinice sada kontrolišu istočni deo Artjomovska, izvestio je ranije ove nedelje Jevgenij Prigožin, osnivač Vagner grupe.

 

 

Žestoke borbe kod Bahmuta

 

 

Ukrajinske trupe granatirale Pantelejmonovku

07.40 - DNR je saopštila da su ukrajinske trupe ispalile četiri NATO granate na Pantelejmonovku.

 -Ukrajinske trupe u 7.20 ispalile su četiri granate „NATO” kalibra 155 milimetara na Pantelejmonovku- saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (ZCCC).

 -Zabeležena je vatra iz VFU na pravcu: 07.20 – naselje Suhaja Balka – naselje Pantelejmonovka: ispaljene su četiri granate kalibra 155 mm-  piše u Saopštenju.

Spremaju 60.000 “bajoneta” za ofanzivu

07.00 - Zapadni zvaničnici se ne slažu oko toga da li će ovaj broj vojnika biti dovoljan da istera rusku vojsku sa teritorija koje zauzima.

Ozbiljan problem ostaju i municija i nedostatak aviona Oružanih snaga Ukrajine.

Komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine A. Sirski rekao je da značaj držanja Bahmuta stalno raste.

-Svaki dan odbrane grada nam omogućava da dobijemo na vremenu za pripremu rezervi i pripremu za predstojeće ofanzivne operacije. Istovremeno, u borbama za ovu tvrđavu, neprijatelj gubi najspremniji i borbeno najspremniji deo njegove trupe – jurišni odredi Vagner, rekao je on.

General je „zaboravio“ da doda da u ovim bitkama Oružane snage Ukrajine gube svoje najspremnije jedinice, što je vojska više puta navela.

Remont tenkova

07.00 - Poljska počinje izgradnju objekata u kojim će se vršiti popravka ukrajinskih tenkova „leopard", izjavio je danas zamenik premijera Poljske i ministar odbrane te zemlje, Marijuš Blaščak.

Rezervni delovi za ove tenkove ne proizvode se već dvadeset godina i trenutno ih ima manje nego što bi trebalo, podsetio je poljski zvaničnik, nakon čega je dodao da je to ujedno i glavni problem kada se radi o tim tenkovima, o čemu je već razgovarao sa nemačkim kolegom, Borisom Pistorijusom.

CIA: Narednih pola godine kritične za sukob

06.50 - Narednih šest meseci kritični su za sukob u Ukrajini, izjavio je direktor CIA Vilijam Berns.

-Rekao bih da će u kontekstu obaveštajnih podataka, narednih nekoliko meseci ─ četiri, pet, šest, biti kritični na bojnom polju u Ukrajini, rekao je Berns tokom saslušanja u Kongresu.

On je naglasio da će, prema istim procenama, ruska vojska uspeti da postigne taktičke uspehe, dok američki obaveštajci smatraju da oni neće biti značajni.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading