UKRAJINSKI VOJNICI NA OBUCI U ITALIJI Opozicija „protiv puta oružja“
Foto: Tanjug/Tanjug/Vadim Ghirda

Oni se obučavanja za korišćenje raketnog sistema zemlja-vazduh „sampt-T“, najdragocenijeg italijanskog dopinosa ukrajinskim snagama.

Reč je o raketnom sistemu francusko-italijanske proizvodnje koji Italija poseduje od 2013. godine, ima ih pet i svaki košta 700 miliona evra,  a jedan Italija treba da dostavi Ukrajini ovog proleća, kako je odlučeno u Parlamentu, u januaru mesecu.

Uz to će ići kamioni snabdeveni radarskim sistemima zemalja NATO sposobni da uđu u trag 100  meta i da pogode 10 istovremeno, na distanci i do 120 kilometara.

Po ekspertima, reč je o sistemu veoma korisnom u susretu sa raketama Ruske Federacije, a trenutno se ukrajinski vojnici obučavaju na simulatorima pod vođstvom italijanskih stručnjaka, jer na tom mestu nema operativne baterije.

Posle posete Kijevu premijerka Đorđa Meloni sve više pokazuje bezrezervnu podršku Ukrajini, iako njeni saveznici Mateo Salvini i Silvio Berluskoni nisu za naoružavanje Ukrajine, već za diplomatske puteve i pregovore, uprkos istraživanju da je više od polovine Italijana protiv slanja oružja Ukrajini.

I deo opzicije  - Pokret 5 zvezdica, Zeleni i Levica -  apsolutno su „protiv puta oružja“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading