UKRAJINA IZGUBILA JOŠ JEDNOG OFICIRA! Sud u Moskvi odredio pritvor Dariji Trepovoj (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA/VLADIMIR GERDO / SPUTNIK / KREMLIN POOL/EDUARDO MUNOZ /FRIEDEMANN VOGEL

Nastavljene su žestoke borbe na istoku zemlje. Portparol Bele kuće Džon Kirbi poručio je da bitka za Bahmut još uvek nije gotova, kao i da Kijev naredne nedelje može da očekuje pomoć Vašingtona.

Sa druge strane, osnivač ruske privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin rekao je da je nad gradskom upravom Bahmuta podignuta ruska zastava, uz tvrdnju da su ruske snage i zvanično zauzele grad.

Sprema se i ukrajinska prolećna kontraofanziva. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji nije želeo da otkriva planove ukrajinskih snaga, poručio je da ruske snage još uvek imaju vremena da odu, inače će biti uništene. 

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da će njen šef Rafael Grosi sutra otputovati u Kalinjingrad na razgovore sa ruskom delegacijom o uspostavljanju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Kijev je od zapadnih saveznika dobio pomoć od 65 milijardi evra, a od Međunarodnog monetarnog fonda kredit od 2,7 milijardi dolara. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 404. dan rata u Ukrajini

Užasne vesti za Kijev iz Italije

23.30 - "Ukrajina će izgubiti teritorije kao rezultat mirovnih pregovora"

Celu vest pročitajte OVDE.

Snimak hapšenja bračnog para u Nižnjem Tagilu (VIDEO)

23.10 - Кako je ranije saopšteno oni su radnici odbrambene industrije i osumnjičeni su za prenošenje informacija Ukrajini.

Špijuni iz Nižnjeg Tagila su od SBU Ukrajine dobili 100 hiljada rubalja (1.150 evra) koje su potrošili na odmor u Sočiju i projektor.

Sada im preti kazna od 12 do 20 godina zatvora.

Novinar "Volstrit džurnala" se sastao sa advokatima

22.23 - Novinar Volstrit džurnala Evan Gerškovič, koji je prošle nedelje uhapšen i optužen za špijunažu u Rusiji, sastao se sa svojim advokatima, rekla je glavna urednica Ema Taker u poruci redakciji lista.

Ukrajina izgubila još jednog oficira (FOTO)

21.56 - 3. aprila na području naselja Nikolajevka, Harkovska oblast, eliminisan je još jedan ukrajinski oficir - potpukovnik Aleksandar Borecki, rodom iz Černoveckog regiona Ukrajine.

 

 

SAD šalju hladnoratovsku municiju

21.34 - Prema pisanju američkih medija, vlasti Sjedinjenih Američkih Država spremaju se da povuku zastarelu hladnoratovsku municiju iz skladišta, malo je modernizuju i prebace u Ukrajinu.

Uništen američki "Hamer" (VIDEO)

21.00 -  Uništen američki „Hamer“ i druga oprema Oružanih snaga Ukrajine na prelazu kod miniranog mosta u Bahmutu.

Ranije su ukrajinski militanti digli u vazduh železnički most preko reke Bahmutke i postavili prelaz u blizini.

 

 

SCENA "SUDNJEG DANA" U BAHMUTU! Upotrebljno zastrašujuće oružje "Zmija iz Griniča" (FOTO/VIDEO)

20.27 - Stravična eksplozija odjeknula je u Artjomovsku (Bahmutu).

Celu vest i snimak pogledajte OVDE.

SAD šalju milijarde

20.18 - Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena najavila je dodatni paket vojne pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu od 2,6 milijardi dolara. Pentagon je u saopštenju naveo da Sjedinjene Države nastavljaju da rade sa svojim saveznicima kako bi Ukrajini omogućile „da ispuni svoje trenutne potrebe na bojnom polju i dugoročne zahteve za bezbednosnom pomoći“.

Grupa "Vagner" zauzela zonu ispred naselja Bogdanovka

19.42 - PMC „Vagner“ zauzeo je sivu zonu ispred naselja Bogdanovka i već su se približili ovom naselju.

 

 

Žestok juriš na Bahmut

19.22 - Ukrajinske odbrambene snage su odbile skoro 50 napada ruskih osvajača, a gradovi Bahmut i Marjinka ostaju u epicentru neprijateljstava.

O tome se govori u današnjem rezimeu Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

"U pravcu Bahmuta, neprijatelj ne prestaje da juriša na grad Bahmut", tokom dana naši branioci su odbili oko 20 neprijateljskih napada, navodi se u izveštaju.

Neprijatelj je takođe izveo neuspešne ofanzivne operacije u rejonu Bogdanovka u Donjeckoj oblasti. Takođe, na Avdejevskom i Marjinskom pravcu, neprijatelj je vodio ofanzivne operacije u oblastima Novokalinovoe, Pervomajski i Marjinka, ali nije bio uspešan.

Sud u Moskvi odredio pritvor Dariji Trepovoj (VIDEO)

19.00 - Sud u Moskvi je odredio pritvor do 2. juna Dariji Trepovoj, koja je osumnjičena za umešanost u teroristički napad na Vladlena Tatarskog.

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

18.45 - U pravcu Кupjanska ruska grupa snaga „Zapad“ likvidirala je preko 30 ukrajinskih vojnika;

- U pravcu Кrasnog Limana likvidirano je do 225 ukrajinskih vojnika, a u pravcu Donjecka do 65 vojnika;

- U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 70 vojnika, a u Hersonskom pravcu do 10 vojnika i dve haubice D-30;

 

 

TAMO SU SAMO KATAKOMBE Da li Vagner zaustavlja kompletnu ukrajinsku vojsku?

18.35 - Bivši oficir KOS-a Ljuban Karan smatra da Artjomovsk (Bahmut) nije ključno mesto ovog rata u Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

Produžena istraga

18.15 - Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava danas je izglasao produženje mandata Nezavisnoj međunarodnoj istražnoj komisiji za Ukrajinu koja istražuje moguće ratne zločine koje je počinila Rusija tokom rata u Ukrajini.

Za produženje mandata Kkomisiji na godinu dana glasalo je 28 zemalja, dok ih je 17 bilo uzdržano, a dve su glasale protiv, preneo je Rojters.

Ukrajina smatra da je rad ove komisije "od suštinskog značaja za pozivanje Rusije na odgovornost za zločine koje je počinila".

Borbe u pravcu Severska (VIDEO)

17.46 -  Ruska vojska uništava položaje i militante Oružanih snaga Ukrajine.

Artiljerija radi uz pomoć dronova sa termovizirima.

 

 

Zelenski čestitao Finskoj

17.27 -  Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao je Finskoj ulazak u NATO. "Moje iskrene čestitke Finskoj i predsedniku Sauliju Niinisteu za ulazak u NATO na 74. godišnjicu njegovog osnivanja. U jeku ruske agresije, alijansa je postala jedina efikasna garancija bezbednosti u regionu.

Očekujemo da će samit NATO-a u Viljnusu približi Ukrajinu našem evroatlantskom cilju“, napisao je on na Telegramu.

Uništen HIMARS

17.05 - Oružane snage Rusije uništavaju zapadno oružje i vojnu opremu upućenu Ukrajini, kako na borbenim položajima, tako iu fazi transporta, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Za tri meseca, prema rečima ministra, uništeno je 59 artiljerijskih sistema M-777, 13 samohodnih topova Paladin i 14 lansera HIMARS.

Još uspeha u Artjomovsku (Bahmutu)

16.30 - Industrijska zona AZOM:

Tokom višednevnih bitaka, jedinice Vagner potpuno su oslobodile teritoriju industrijske zone i napredovale duboko u reon privatnih zgrada u zapadnom pravcu. Takođe, železnička stanica "Bahmut-1" se nalazi pod kontrolom "muzičara".

▪️Centar:

Oblast je u potpunosti prešla pod kontrolu jedinica "Vagner". Jurišne operacije se nastavljaju u pravcu zapada. Muzičari su napravili uporište duž Ulice Sibircev, približili se stadionu Metalurg i zauzeli školu br. 11. Nešto južnije su Vagnerovci stigli do ulice Roždestvenska i nastavili kretanje u pravcu stadiona Avangard.

▪️Vodokanal

Ofanziva sa juga na sever se nastavlja, ”muzičari” zauzeli brojne položaje Oružanih snaga Ukrajine.

Poremećena proizvodnja oružja u Ukrajini

15.49 -  Кao rezultat ruskih raketnih napada na ukrajinske vojne objekte, poremećena je proizvodnja određenih vrsta oružja, kao i snabdevanje ukrajinskih trupa municijom i gorivom.

 U Ukrajini je od početka godine uništeno 59 haubica M-777, 13 samohodnih topova Paladin, 14 lansera Hajmars, američke proizvodnje, kao i 30 samohodnih topova iz Poljske, Nemačke, Francuske i Češke, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

 

 

Snimci sa aerodroma Domodedovo, Trepova dovedena u Moskvu

14:45 - Snage bezbednosti su dovele teroristkinju Dariju Trepovu u Moskvu. Ona će iz Domodedova biti sprovedena u Basmanski sud.

 

 

 

Regioni u Ukrajini u kojima su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost

14: 20

 

Poljska višestruko smanjila uvoz ukrajinskog žita

 

13: 51 - Poljska je zbog protesta poljoprivrednika smanjila uvoz ukrajinskog žita za pet do šest puta.

"Već danas ima pet do šest puta manje transporta sa istoka. Većina njih ide dalje. Mi želimo da nikakva trgovina sa Ukrajinom ne destabilizuje poljsko tržište", rekao je poljski premijer  Mateuš Moravjecki.

Prema zvaničnim podacima u Poljsku je prošle godine uvezeno oko dva miliona tona žitarica iz Ukrajine.

Reporteri Sputnjika snimili borbu ruske vojske u blizini industrijske zone Artomovska

13: 28 

 

 

 

Zapaljena kolona NATO oklopnih vozila koja je pokušala da napadne položaje ruske vojske

12:55

 

Višegodišnji programa podrške Ukrajini

12:27 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da očekuje da članice Alijanse uskoro započnu rad na razvijanju višegodišnjeg programa podrške Ukrajini.

On je novinarima po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova Alijanse u Briselu rekao da će se tokom dvodnevnog samita razgovarati i sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.

Ceo tekst pročitajte OVDE

 

Borelj: Kina ne sme da stane na stranu agresora

11:52 - Kina ima moralnu dužnost da doprinese uspostavljanju mira u Ukrajini i ne sme da podržava agresora u ratu, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj

Borelj je to rekao posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Briselu.

 

Ešelon sa vojnim kamionima Volvo N10 (6k4) u Ukrajini

11:17 -  Ranije je saopšteno da je belgijska vlada dodelila OSU do sada najveći paket vojne pomoći od ukupno 90 miliona evra.

 

 

U granatiranju Donjecka oštećena škola

10:38 - Aleksej Kulemzin, gradonačelnik Donjecka, objavio je na svom Telegram kanalu da je škola u Petrovskom okrugu grada oštećena granatiranjem ukrajinskih snaga.

On je prijavio da su oštećena ulazna vrata i krov škole, kao i da su polupani prozori.

Borbeni rad posada višenamenskih jurišnih helikoptera Mi-28 vojne avijacije ZVO 

10:02 -Usled redovnih naleta uništena su kamuflirana komandna mesta i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Rusija dronovima napala Odesu

09:15 - Ruske bespilotne letelice napale su jutros ukrajinsku luku Odesa, saopštile su lokalne vlasti, uz napomenu da je u napadu pričinjena „šteta“, prenosi Gardijan.

- Postoji šteta - navodi se u saopštenju bez dodatnih detalja, prenosi britanski list.

Prema saopštenju ukrajinske vojske, snage protivvazdušne odbrane su dejstvovale i upozoravaju na mogući drugi talas napada.

Zapad priznaje umešanost Poljske ili Ukrajine u podrivanje Severnog toka

09:01 - O tome piše The Washington Post i napominje da ni Evropa ni NATO ne pokušavaju da dođu do dna istine kada istražuju sabotaže i pronađu neugodan odgovor.

 

 

Lavrov: Moskva smatra EU neprijateljskom organizacijom

08:36 - Moskva smatra Evropsku uniju neprijateljskom organizacijom jer njene zemlje članice žele poraz Rusije, pumpaju Ukrajinu oružjem i šalju plaćenike u zonu sukoba, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Analiza situacije na frontu  Američkog instituta za proučavanje rata

08:10 - Ruske trupe izvele kopnene napade na liniju Svatovo-Кremenaja

 

 

Lavrov: Rusija i Kina spremne da brane zajedničke interese

07:26 - Rusija i Kina su spremne da stanu rame uz rame u odbrani zajedničkih fundamentalnih interesa, strateškom koordinacijom svojih napora u globalnoj areni, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da su kineski ministar spoljnih poslova Čin Gang, kao i njegovi prethodnici  dobri prijatelji i kolege. 

U Odesi celu noć eksplozije

07:01 - Napadnuti vojni objekti u samom gradu i Odeskoj oblasti. 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Nes

04.04.2023 10:46

Rusi ne mogu da osvoje grad Bahmut tri meseca, a kao tolika sila, čekaju da se Ukrajinci još bolje naoružaju. Toliko vojne tehnike da su ga dosada trebali da ravne sa zemljom.