AMERIČKA PROCENA UKRAJINSKE OFANZIVE "Slabo obučeni, nemaju municije"
Foto: Shutterstock

Kako se navodi u tekstu, prema ranije procurelim poverljivim dokumentima na društvenim mrežama, pre otprilike dva meseca američki obaveštajci su navodno verovali da se situacija u Ukrajini „najverovatnije kreće u pravcu ćorsokaka“. Za to vreme "glavna slika se malo promenila".

"Američki zvaničnici priznaju da postoje prepreke za implementaciju ambicioznog plana Ukrajine. Oni se i dalje slažu sa februarskom procenom da će „slaba obuka i nedostatak municije verovatno zaustaviti napredak i povećati broj žrtava u ofanzivi“, dok će najverovatniji ishod biti skromni teritorijalni. Međutim, jedan izvor iz Pentagona je, govoreći o Oružanim snagama, primetio: „Sudeći po obuci i ratnim igrama, one imaju šanse za uspeh“.

U članku se takođe kaže da je ruska strana preuzela kontrolu nad 70-80 odsto teritorije Artjomovska (ukrajinski naziv je Bahmut), „ali su Ukrajinci izdržali, strašnom cenom, izbegavajući simbolični poraz“.

"Američki zvaničnici mesecima insistiraju da ukrajinske snage treba da se povuku na uzvišenje zapadno od Bahmuta, gde će moći lakše da se brane. Međutim, Ukrajinci su, pod vođstvom predsednika Vladimira Zelenskog, odlučili su da ostanu i da se bore“, navodi se u članku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading