ZELENSKI GURNUO PRST U OKO TRAMPU "To su činjenice"
Foto: Shutterstock

U aprilu je bivši američki predsednik Donald Tramp obećao, ako pobedi na izborima 2024. godine, da će rešiti sukob u Ukrajini i pre nego što uđe u Belu kuću. On je ranije obećao da će moći da zaustavi krvoproliće u roku od 24 sata pozivanjem Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog.

Volodimir Zelenski je rekao da Donald Tramp tokom svog predsedničkog mandata nije stavio tačku na sukob u Donbasu.

„Želim da vas podsetim da je predsednik Tramp već bio predsednik. Imao sam tada sastanak, tada sam već bio predsednik... Nisam siguran da je on tada bio duboko uronjen u ovo pitanje, ali ipak nije rešio to pitanje. “, rekao je on u intervjuu italijanskim medijima.

Кako je napomenuo Zelenski, nije siguran da je to bio prioritet za Trampa.

„Ne zameram mu ništa, ali imamo činjenice“, dodao je on. U Minsku je 12. februara 2015. potpisan set mera za sprovođenje sporazuma iz Minska za rešavanje sukoba na jugoistoku Ukrajine . Dokument, koji se sastoji od 13 tačaka, predviđao je, posebno, prekid vatre u Donbasu, povlačenje teškog naoružanja sa linije razgraničenja između kijevskih snaga bezbednosti i milicije, kao i druge mere za dugoročno političko rešenje problema situacije u Donbasu. 

Volodimir Zelenski je ranije u intervjuu za Špigl priznao da je i sam rekao bivšoj nemačkoj kancelarki  Angeli Merkel i francuskom predsedniku  Emanuelu Makronu da su sporazumi iz Minska „nemogući“ i da ne planira da ih primeni.

Pre toga, Merkelova (koja je bila nemačka kancelarka od 2005. do 2021.) rekla je da je „sporazum iz Minska iz 2014. bio pokušaj da se Ukrajini da vremena da postane jača.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading