PRVA DAMA UKRAJINE TRAŽI MOĆNO ORUŽJE Olena Zelenska u poseti glavnom gradu Južne Koreje
Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Zelenska, koja je u poseti glavnom gradu Južne Koreje kao izaslanik ukrajinskog predsednika, zatražila je niz stvari, uključujući detektore mina, opremu za deminiranje i vozila prve pomoći, rekao je u utorak portparol južnokorejskog predsednika Li Do-vun.

Kako je saopšteno iz kancelarije ukrajinskog predsednika, Zelenska je rekla Junu da je njenoj zemlji potrebna pomoć u tehnologijama po kojima je Južna Koreja „poznata”.

„Razgovarali smo sa predsednikom o potrebi sistema protivvazdušne odbrane kako bi se zaustavio raketni terorizam zemlje agresora“, rekla je prva dama Ukrajine. „Potrebna su nam i sredstva za uklanjanje zamki koje je Rusija ostavila na našoj teritoriji, kao i medicinska oprema za spasavanje ranjenih“, dodala je ona.

Otkako je izbio rat u Ukrajini, Južna Koreja je zadržala stav da ne daje smrtonosno oružje, iako je Jun nagovestio moguću veliku promenu u toj politici.

„Ukoliko postoji situacija koju međunarodna zajednica ne može da prihvati, kao što je napad velikih razmera na civile, masakr ili ozbiljno kršenje zakona ratovanja, možda će nam biti teško da insistiramo samo na humanitarnoj ili finansijskoj podršci. “, rekao je Jun u aprilu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading