NAJTEŽA TAČKA ĆE DOĆI IZA RATA Dalder: Rat se ne može okončati dok Ukrajina ne bude deo Zapada
Foto: Shutterstock/Vlasov Yevhenii

Daleko od fokusa na mnogo puta pretresenu očekivanu kontraofanzivu ukrajinskih snaga, viši vladini zvaničnici su umesto toga bili zabrinutiji u vezi sa dugoročnom budućnošću zemlje, piše Ivo Dalder, bivši američki ambasador u NATO i predsednik Čikaškog saveta za globalne poslove koji je putovao u Ukraijnu u sklopu delegacije u organizaciji GLOBSEC-a.

Ukrajina će preživeti. Najteža tačka će doći iza rata – rekao je šef špijunske agencije grupi visokih bivših zvaničnika koji su došli u Kijev iz SAD i Evrope.

U svojoj srži, rat u Ukrajini je borba ne oko teritorije već oko budućnosti zemlje. Rusija je odlučna da kontroliše ukrajinsku političku sudbinu – ako ne i njenu teritoriju. A u tome ruski predsednik Vladimir Putin nije jedinstven, predstavljajući istorijsku rusku tradiciju traženja sigurnosti u carstvu – koje, u najmanju ruku, uključuje Rusiju, Belorusiju i Ukrajinu, piše Dalder u članku za “Politiko” pod naslovom “Rat se ne može okončati dok Ukrajina ne bude deo Zapada”.

Čak i sa svom vojnom podrškom Zapada, posleratna Ukrajina će biti nacija na ivici – suočena sa tri-četiri puta većim susedom, sa nacionalnim resursima za rekonstrukciju ogromne vojske na putu. Prepušteno samom sebi, ukrajinsko društvo će postom postati temeljnije militarizovano, manje otvoreno a više paranoično, spremno za obnovljeni rat, smatra Dalder.

NAJTEŽA TAČKA ĆE DOĆI IZA RATA Dalder: Rat se ne može okončati dok Ukrajina ne bude deo Zapada

Alo! Ilustracija A.V.

 

 

Čak i ako Ukrajina uspe da izgura rusku vojsku nazad sve do granica iz 1991, konflikt se neće zaista okončati. Ukrajinski obaveštajni zvaničnici procenjuju da će Rusija, ako se borbe okončaju ove godine, već biti u stanju da obnovi kapacitete da ponovo započne rat do 2027-28, čak i ako ekonomske sankcije ostanu na snazi, navodi Dalder.

Politički slučaj je jasan, kaže Dalder. Ukrajina se bori ne samo za svoju već i za bezbednost svojih suseda. Želi da bude deo Evropske unije i pozvana je da započne proces pridruživanja. Takođe joj je 2008. obećano članstvo u NATO i, pošto se bori protiv najvećih protivnika alijanse, želi da se priključi najuspešnijoj bezbednosnoj organizaciji u istoriji što je pre moguće, navodi Dalder.

Nakon svega što je Ukrajina uradila, nakon svega što su njeni građani propatili, oni zaslužuju da budu deo Zapada, smatra Dalder.

Neusidrena Ukrajina mogla bi da postane problematični akter a to bi značilo bezbednosnu muku usred Evrope, smatra Dalder, dodajući da odatle dolazi i upozorenje da će “najteža tačka doći iza rata”.

 Šef alijanse Jens Stoltenberg nedavno je rekao da “nema svrhe raspravljati o tome kako da se Ukrajina pridruži NATO ako prvo ne pobedi u ratu i da Ukrajina to mora da učini ''kao suverena i nezavisna evropska nacija”.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading