PUTIN POSLAO ZAGONETNU PORUKU! Izviđači OSU otkrili koncetraciju ruskih snaga (FOTO/VIDEO)
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Duž cele linije fronta vode se žestoke borbe. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je tokom sastanka sa afričkim liderima u Sankt Peterburgu da je Rusija otvorena za dijalog sa svima koji žele da uspostave mir, vodeći računa o legitimnim interesima svih strana. 

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa istakao je da je vreme da Rusija i Ukrajina počnu mirovne pregovore, uz napomenu da predlozi afričke delegacije nisu u suprotnosti sa drugim mirovnim inicijativama. Predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je da neće ublažiti kriterijume koje Ukrajina mora da ispuni kako bi postala članica NATO-a.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 480. dan rata u Ukrajini

INCIDENT NA GRANICI SA RUMUNIJOM Uhapšena trojica ukrajinskih graničara naoružanih mitraljezima

23.05Rumunska granična policija privela je trojicu ukrajinskih graničara naoružanih mitraljezima, javili su rumunski mediji.

Suslova: Najmanje 240 ukrajinske dece je oduzeto u EU

22.34 -"Najmanje 240 ukrajinske dece je oduzeto porodicama u zemljama EU zbog zakona o starateljstvu", rekla je Irina Suslova, predstavnica ukrajinskog ombudsmana za decu, prenosi B92.

Bitka za Pjatihatki očima boraca bataljona Sudoplatov (VIDEO)

22.00 -

 

 

Rusi neće stati na granici!

21.27 - Američki državnik izneo crni scenario u slučaju ruske pobede u Ukrajini

Ruski helikopteri Кa-52 izveli su raketni napada na ukrajinske snage u kupjanskom pravcu (VIDEO)

20.55

 

 

Zagonetna poruka Vladimira Putina

20.33 - "Možemo da uništimo bilo koju zgradu u Kijevu bez nuklearnog oružja, ali nećemo. Zašto? Kasnije ću vam ih objasniti“, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin, govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Prema Putinovim rečima, jedan od razloga zašto Rusija neće da koristi nuklearno oružje je taj što za to nema potrebe.

"OSU ima samo jednu šansu!"

20.20 -Oružane snage Ukrajine 2023. godine imaju samo jednu priliku da izvedu kontraofanzivu, ovo mišljenje je izneo predsednik Češke Peter Pavel.

"Rekao sam da oni (Ukrajina) imaju jednu šansu da izvrše kontraofanzivu ove godine, jer ako bi kontraofanziva, kojoj smo očigledno svedoci, bila neuspešna, nećemo uspeti da pripremimo drugu kontraofanzivu iz objektivnih razloga", rekao je Pavel.

Kao rezultat delovanja Oružanih snaga Ukrajine ove godine, prema njegovim rečima, mogu da počnu pregovori o okončanju sukoba ili će on preći u fazu zamrzavanja do sledeće godine, kada Ukrajina uspe da prikupi nove snage za dalju kontraofanzivu. On je istakao da Ukrajinci još uvek nisu uveli sve snage, prenosi B92.

Ruska vojska uništila "MaxxPro" (FOTO/VIDEO)

19.55 -

 

 

 

Snimak žestokog dejstva višecevnoog bacača raketa "Grad" po položajima OSU u DNR-u (VIDEO)

19.24

 

 

Izviđači OSU otkrili koncetraciju snaga RF

19.00 - Vladimir Šapoval iz jedinice “Dikі bdžoli” bataljona "Dike pole" ispričao je kako su oficiri iz vazdušnog izviđanja uspeli da otkriju koncentraciju okupatora u blizini Kremne u oblasti Luganska i ispale HIMARS. Ruski osvajači su ovaj udarac nazvali najsmrtonosnijim.

-Naš planirani rad – letenje po teritorijama, identifikovanje ciljeva i naknadno donošenje odluke o porazu – je završen. U stvari, to su izolovani slučajevi (kada neprijatelj ne krije svoju opremu – UNIAN). Oni se prilično mukotrpno kriju. oprema, prerušavanje. Jednostavno su uhvatili trenutak kada je bila prijava određenog klastera, prijava vozila. Jednostavno još nisu imali vremena da to urade (kamufliraju svoja vozila - UNIAN). ... U ovom trenutku vremenskom intervalu i na daljinu, dron kamikaza nije mogao da stigne, ali su dobili HIMARS“, rekao je Šapoval.

On je napomenuo da ne može da potvrdi izjave Rusa o gubicima nakon ovog udara.

Otkriven plan trećeg talasa kontraofanzive 

18.51Ukrajinci zabijaju klin, Rusija mora da donese presudnu odluku!

Lavrov: Odluka Nemačke da Moskvu proglasi glavnom pretnjom suprotna logici i interesima Berlina

18.46 - Nova Strategija nacionalne bezbednosti Nemačke u kojoj je Moskva imenovana kao glavna pretnja, protivrečna je logici i interesima Berlina, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za TV "Rusija 1".

"Teško mi je da komentarišem postupke, izjave, dokumenta koja donose aktuelni nemački političari. Oni se ne oslanjaju ni na logiku ni na interese same Nemačke i nemačkog naroda", rekao je Lavrov, komentarišući Strategiju nacionalne bezbednosti Nemačke gde je pomenuto da je Moskva postala glavna pretnja zemlji.

Putin otkrio odakle dobija informacije sa fronta

18.14"I neprijatelj koristi ta sredstva"

Ukrajina je izvela 14 vazdušnih udara na položaje ruskih snaga

17.48 - Ukrajina je saopštila da je izvela 14 vazdušnih napada na oblasti u kojima su koncentrisane ruske snage. Vazduhoplovstvo je tokom proteklog dana izvelo 14 vazdušnih udara, pogodivši područja u kojima je stacionirano neprijateljsko osoblje, saopštio je ukrajinski Generalštab na Fejsbuku, dodajući: „Naši branioci su uništili dva protivvazdušna raketna sistema.

U saopštenju se takođe navodi da su ukrajinske rakete i artiljerija prošlog dana pogodile tri kontrolna punkta, pet skladišta municije i tri artiljerijske jedinice. Rusija koncentriše svoje ratne napore u pravcu Limana, Bahmuta, Avdivke i Marinke, dodaje se u saopštenju.

London će izdvojiti 16 miliona funti za podršku ukrajinskom programu sajber bezbednosti

17.33 - Još 9 miliona funti možda će poslati i drugi saveznici Kijeva, prenosi Rojters. Ovo će omogućiti Kijevu da efikasnije zaštiti svoju kritičnu infrastrukturu od ruskih napada, saopštila je britanska vlada. Prema rečima premijera Rišija Sunaka, to se tiče infrastrukture koja pruža vitalne usluge Ukrajincima, od bankarskih usluga do snabdevanja energijom.

Putin: Znam gde je Zalužni (VIDEO)

17.00 - Ruski predsednik Vladimir Putin otkrio je tajnu gde se Zalužni nalazi. Prema njegovim rečima, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, se nalazi u inostranstvu.

 

 

Rusija: Odbili smo seriju napada na tri linije fronta

16:22 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage odbile seriju ukrajinskih napada na tri dela linije fronta gde je Ukrajina najaktivnije vršila pritisak u regionu Zaporožja, prenosi Rojters, koji nije mogao nezavisno da proveri te tvrdnje.

U saopštenju se ne pominje selo Pjatihatki u Zaporožju, za koje je ruski zvaničnik ranije rekao da ga je zauzela Ukrajina.

Rusija izvela niz vazdušnih udara

15:43 - Ministarstvo odbrane objavilo je odbijanje osam napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka.

Vazdušni udari naneli su poraz jedinicama 79. jurišne, 110. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, kao i 129. brigade teritorijalne odbrane, dodaje se u izveštaju.

 

 

NEMAČKA RUSIJU PROGLASILA GLAVNOM PRETNJOM Stigao odgovor Moskve

14.38 - Nova Strategija nacionalne bezbednosti Nemačke u kojoj je Moskva imenovana kao glavna pretnja, protivrečna je logici i interesima Berlina, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za TV „Rusija 1“.

Celu vest pročitajte OVDE.

PENTAGON PREPUŠTA KIJEV PUTINU? Ameri poslali lovce F-22 daleko od Ukrajine, a tu vladaju Rusi

14.16 - Američka vojska je pre izvesnog vremena poslala borbene avione F-22 na Bliski istok, američka Centralna komanda je ovaj korak objasnila kao odgovor na povećanu aktivnost Rusije u regionu.

Celu vest pročitajte OVDE.

OTKRIVEN GLAVNI POTEZ UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE

13.49 - Šef ukrajinskih oružanih snaga bio je iznenađujuće otvoren po pitanju kontraofanzive na jugu kada je u decembru prošle godine rekao da ako bi njegove trupe uspele da zauzmu južni grad Melitopolj, mogle bi da udare na Кrim i preseku kopneni koridor koji trenutno drže ruske snage.

Celu vest pročitajte OVDE.

Putin: Mislim da je ukrajinski general Zalužni u inostranstvu, ali možda grešim

13.31 - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ne isključuje mogućnost da bi glavnokomandujući i načelnik generalštaba ukrajinske vojske, general Valerij Zalužnji mogao da bude u inostranstvu.

"Znam. Mislim da znam da je u inostranstvu. Ali mogao bih i da grešim", rekao je ruski predsednik novinarima, prenosi Tas.

Mediji su prvi put u maju ove godine preneli da je Zalužni ozbiljno ranjen, ali ministarstvo odbrane Ukrajine demantovalo je tu informaciju. Ipak, Zalužni dugo nije viđen u javnosti i nije prisustvovao sastanku načelnika generalštabova zemalja NATO-a.

ROGOV: Uspeh ukrajinske kontraofanzive, vraćeno jedno selo u Zaporoškoj oblasti

13.12 - Zvaničnik Rusije u Zaporoškoj oblasti i lider pokreta Mi smo uz Rusiju Vladimir Rogov priznao je danas da je Ukrajina ponovo zauzela jedno selo na jugu Zaporoške oblasti u okviru svoje kontraofanzive.

Celu vest pročitajte OVDE.

Velika Britanija najavila proširenje pomoći namenjene ukrajinskoj sajber odbrani

13.01 - Velika Britanija je najavila danas da će proširiti program pomoći ukrajinskoj sajber odbrani tokom tekuće ukrajinske kontraofanzive protiv Rusije. U saopštenju britanske vlade se navodi da će se obezbediti još 16 miliona funti (20,5 miliona dolara) za ovaj projekat, kao i da je moguće da dodatnih 9 miliona funti obezbede saveznici, prenosi Rojters.

Zvanični London je saopštio da će novim paketom biti nadograđen prošlogodišnji budžet od 6,35 miliona funti koliko je izdvojeno za ovu vrstu pomoći kako bi se Ukrajina tokom kontraofanzive "na južne i istočne delove okupranih teritorija" osposobila za bolju i efikasniju odbranu kritične nacionalne infrastrukture od razornih ruskih napada.

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da napadi Rusije na Ukrajinu nisu ograničeni na "varvarsku kopnenu invaziju, već uključuju i bolesne pokušaje da se napadne sajber infrastruktura koja pruža vitalne usluge, od bankarstva, preko snabdevanja energijom, do servisa koje koriste nevini građani Ukrajine".

UKRAJINA PREUZELA KONTROLU NAD SELOM U ZAPOROŽJU Stigla potvrda od ruskog blogera: Ruske trupe su napustile naselje

12.14 - Rojters je izvestio da su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad naseljem Pjatihatki na frontu u Zaporožju, rekao je ruski zvaničnik.

Ruski zvaničnik priznao je u nedelju da je Ukrajina ponovo zauzela selo u južnom regionu Zaporožja, što je njen prvi dobitak na tom frontu otkako je ranije ovog meseca pokrenula kontraofanzivu.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

Ruska avijacija uništila borbena oklopna vozila

11.46 - Oružane snage Rusije sprečile su dva pokušaja napada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Levadno i Pjatihatki u zaporoškom pravcu, saopštio je načelnik pres centra grupe snaga „Istok“ Oleg Čehov.

Prema njegovim rečima, ruska avijacija uništila je borbena oklopna vozila, oklopne transportere i mesta koncentrisanja ukrajinske vojske u oblastima Levadno i Pjatihatki, preneo je Sputnjik.

Raste broj žrtava poplava nakon uništenja brane Kahovka u Ukrajini

10.56 - Broj ljudi u poplavama nakon uništenja brane Kahovka na ukrajinskoj, levoj obali Dnjepra, porastao je na 16, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

U međuvremenu oglasili su se i ruski zvaničnici koji su saopštili da je na teritoriji sa desne obale Dnjepra koju kontroliše zvanična Moskva, od posledica poplava stradalo 29 ljudi.

U poplavnom talasu posle rušenja brane Kahovka uništeno je obradivo zemljište i prekinuto je snabdevanje civilnog stanovništva, a više od 3.600 ljudi je evakuisano iz Hersonske i Mikolajevske oblasti, dok se 31 osoba i dalje vodi kao nestala.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za rušenje brane Kahovka, izgrađene u vreme Sovjetskog saveza na akumulacionom jezeru veličine Velikog slanog jezera u SAD.

Rušenjem brane Kahovka, poluostrvo Krim koje je pod kontrolom Moskve, ostalo je bez glavnog izvora pitke vode.

PUTIN POKAZAO NACRT SPORAZUMA O UKRAJINI Dokument su parafirali, ali...

10.07 - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas tokom razgovora sa afričkom delegacijom da je Moskva otvorena za dijalog sa svima koji žele da uspostave mir.

 

 

Celu vest pročitajte OVDE.

 

PRINCIP JE ISTI Lavrov otkrio detalje razgovora Putina i afričkih lidera

10.03 - Predstavnici Afričke unije su pokazali razumevanje da je za rešavanje ukrajinske krize neophodno da se otklone uzroci koji su do nje doveli i koji i dalje podrivaju bezbednost u Evropi, rekao je ruski ministar spoljnih poslova posle sastanka sedam afričkih lidera sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Celu vest pročitajte OVDE.

Jake eksplozije u Krivom Rogu

10.01 - Tokom noći u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine čule su se jake eksplozije, javili su ukrajinski mediji.

Šojgu posetio vojnike

09.34 - Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu posetio je vojnike-učesnike specijalne vojne operacije koji su hospitalizovani u vojnoj bolnici „Višnjevski“ i uručio im odlikovanja i medalje za hrabrost.

RUSIJA PODIGLA HELIKOPTERE Izvedeno osam raketnih napada

08.58 - Ruski helikopteri Ka-52 i Mi-28 i lovci Su-25 izveli su osam raketnih napada na ukrajinske snage u kupjanskom pravcu, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe snaga „Zapad“ pukovnik Sergej Zibinski.

Celu vest pročitajte OVDE.

PUTIN POSLAO ZAGONETNU PORUKU! Izviđači OSU otkrili koncetraciju ruskih snaga (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

GRANATE PADAJU NA METAR OD ROVA Kamera na telu specijalca zabeležila žestok okršaj u Ukrajini (VIDEO)

08.40 - Mala kamera zakačeno na telo vojnika zabeležila je trenutak žestoke borbe na prvoj liniji frontu u Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

Ukrajina tvrdi da je uništila rusko skladište municije u Hersonu

08.34 - Ukrajinske snage tvrde da su uništile značajno rusko skladište municije u blizini luke koju su okupirale ruske snage nadomak grada Heničesk u Hersonskoj oblasti, na jugu, izjavio je Sergej Bračuk, portparol vojne uprave Odese.

"Naše oružane snage su jutros zadale snažan, i gromoglasan udarac neprijatelju u selu Rikove, okrug Heničesk, na privremeno okupiranoj teritoriji Hersonske oblasti", rekao je Bračuk u svojoj jutarnjoj video poruci, prenosi Rojters.

On je objavio da je pogođeno i uništeno "veoma značajno skladište municije", ali Rojters nije mogao da proveri ovu informaciju iz nezavisnih izvora.

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

07.47 - Oružane snage Ukrajine napreduju na Zaporoškom frontu, ruska vojska napreduje kod Кremenne i Кupjanska:

 

 

"KIJEV NEMA SUVERENITET" Peskov izjavio da je zadatak demilitarizacije Ukrajine završen

07.46 - Peskov je kazao da Ukrajina "nema ni volje, ni želje, ni mogućnosti" da iznese bilo kakav suvereni stav.

Celu vest pročitajte OVDE.

 

ŠOK PRIZNANJE ŠOJGUA Ruski ministar odbrane saopštio loše vesti (VIDEO)

07.37 - Sergej Šojgu je tokom posete vojnoj fabrici u Zapadnom Sibiru rekao da je potrebno povećati proizvodnju oklopnih vozila.

Celu vest pročitajte OVDE.

DOGOVOR O ŽITU DE FAKTO BEZ ŠANSI Kremlj: Obaveze prema Rusiji nisu ispunjene

07.29 - Ruski zahtevi u okviru dogovora o izvozu žitarica iz crnomorskih luka nisu sprovedeni tako da de fakto nema perspektive niti osnova za produženje sporazuma, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Celu vest pročitajte OVDE.

RUSI UVEK LOŠE UĐU U RAT Ali, na kraju...

07.02 - Istoričar Goran Šarić kaže da Rusi uvek loše uđu u rat, ali da na kraju pobede.

Celu vest pročitajte OVDE.

Avdejevski pravac – rad TOS-1A „Solncenpek“

06.42 - Na Avdejevskom delu fronta po ukrajinskim pozicijama dejstvovao je teški višecevni bacač TOS-1A Solcenpek. Na vido materijali su prikazane eksplozije termobaričnih projektila ispaljenih iz ovog višecevnog bacača raketa.

 

Zelenski zahvalio zapadnim partnerima na podršci

06.31 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je danas zapadnim partnerima u video poruci na odlukama koje su doneli da povećaju odbrambenu sposobnost oružanih snaga Ukrajine.

"Danas bih želeo da se zahvalim svim našim partnerima koji su ove nedelje preduzeli nove korake u podršci našoj državi, našem narodu", rekao je on, prenosi ukrajinski Interfaks.

On je posebno zahvalio SAD na još jednom značajnom paketu pomoći u naoružanju - artiljeriji, granatama za raketni sistem HIMARS, naoružanju protiv dronova, oklopnim vozilima i drugoj opremi. Zelenski je zahvalio Holandiji na novom odbrambenom paketu koji će ojačati vazdušni štit, Nemačkoj na isporuci opreme ove nedelje, kao i Italiji na "sprovođenju naših odbrambenih sporazuma".

Predsednik je zahvalio Danskoj i Norveškoj - "na zajedničkom radu, jačanju naše artiljerije" i Švedskoj - na 12. paketu odbrambene pomoći i stvarnoj spremnosti da počnemo sa obukom naših pilota na savremenim lovcima. On je takođe zahvalio i Velikoj Britaniji na kontinuiranom liderstvu u proširenju odbrambenih sposobnosti Ukrajine i za svaku raketu dugog dometa koja je isporučena.

"Želeo bih da se posebno zahvalim svakoj zemlji, svakom lideru, svim gradovima i zajednicama u zemljama, partnerima, svim međunarodnim organizacijama koje nam pomažu da prevaziđemo posledice ruskog terorističkog napada na hidroelektranu Kahovka", rekao je Zelenski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading