OGROMAN PROBLEM ZA ZAPAD Borbe u Ukrajini otkrile zastrašujuće informacije
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

Agencija napominje da su mnoge zapadne zemlje značajno smanjile svoje snage protivvazdušne odbrane od kraja Hladnog rata. Na primer, kako se navodi u izveštaju poslanika francuskog parlamenta, Pariz se oslobodio osam od devet pukova protivvazdušne artiljerije.

Nedavno su se zemlje NATO-a ponovo okrenule protivvazdušnoj odbrani jer sve više zemalja nabavlja krstareće rakete, balističke rakete kratkog dometa i bespilotne letelice, rekao je Mark Kansian, penzionisani pukovnik američkog mornaričkog korpusa. Međutim, prema njegovim rečima, za sada nema toliko takvog oružja.

„Mislim da će ih u narednih pet godina biti mnogo više (snage PVO), ali sada to neće pomoći Ukrajini“, dodao je Kansian, prenosi Sputnjik.

Ukrajinske vlasti su se više puta obraćale zapadnim zemljama sa zahtevom da isporuče više sistema PVO. Konkretno, Vašington i Berlin su Kijevu predali protivvazdušne raketne sisteme "Patriot", a Francuska i Italija su obećale da će poslati PVO sisteme SAMP/T. Moskva osuđuje isporuke oružja Kijevu.

Kako prenosi AFP, Nemačka planira da potroši 5 milijardi evra na protivvazdušnu odbranu iz fonda od 100 milijardi evra namenjenog za modernizaciju oružanih snaga zemlje u narednim godinama. Francuski budžet uključuje isti iznos za period do 2030. godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading