UKRAJINSKE SNAGE NAJAKTIVNIJE U ZAPOROŽJU Raste broj žrtava poplava nakon uništenja brane Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti
Foto: Alo/shutterstock

Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana 35 puta granatirala naselja u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici (DNR), ispalivši 214 plotuna iz raketnog i artiljerijskog oruđa, saopštila je misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinske oružane snage izvele su udare na područja četiri naselja u DNR i oštetile sedam stambenih zgrada i tri objekta civilne infrastrukture, navodi se u saopštenju.

Jens Stoltenberg izjavio je danas da ne treba požurivati mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije, ukoliko bi to značilo da Moskva diktira uslove mira. Nakon što je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa ove nedelje u Kijevu rekao da "mir treba postići diplomatijom, što pre je moguće", Stoltenberg se složio, ali, kako je rekao, do nejga ne treba doći ne po svaku cenu.

BLOG UŽIVO

Ofanziva iz više pravaca

22:49 - Grupa "O" je prešla u ofanzivu u pravcu Krasno-Limanskog, protivnik je pokušao da izvrši kontranapad.

Jedinice grupe „Centar“ prešle su u ofanzivu odjednom na više područja.

 

 

Stižu F-16

22:20 - Ukrajina će dobiti borbene avione F-16 najkasnije oko Nove godine, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

"To će biti simbolično. Prošle godine za Božić i Novu godinu snimio sam obraćanje Deda Mrazu u kojem sam zatražio pomoć za deci Ukrajine, kako bi mogla da uče, idu u škole i vrtiće. Od Deda Mraza sam tražio određene stvari: artiljeriju, granate, tenkove, itd", rekao je Reznikov.

Nove informacije britanske obaveštajne službe

21:54 - Vojska prebacuje trupe iz pravca Hersona ka Zaporožju i Bahmutu, tvrde britanski obaveštajci.

 

 

Potencijalno može biti angažovano nekoliko hiljada vojnika 49. armije, uključujući i motorizovanu brigadu, kao i vazdušno-desantne trupe i marince.

Prema Britancima, ovo ukazuje na to da Rusija smatra malo verovatnim veliki ukrajinski napad preko Dnjepra nakon dizanja brane Kahovka u vazduh.

Kijev pregovara sa zapadnim kompanijama o proizvodnji oružja u Ukrajini

21:18 - Zamenik ukrajinskog ministra za stratešku industriju Sergej Bojev izjavio je danas da je Kijev u pregovorima sa zapadnim kompanijama o proizvodnji oružja na tlu Ukrajine, kao i da bi ukrajinske vlasti sa proizvođačima mogle da potpišu ugovore u narednim mesecima.

Prema rečima ukrajinskog zvaničnika, u toku su pregovori sa proizvođačima iz Nemačke, Italije i Francuske o tome da kompanije započnu proizvodnju u samoj Ukrajini.

Traže hitan sastanak

20:12 - Rusija je zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN o pitanju isporuke oružja Kijevu za 29. jun, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri svetskoj organizaciji Dmitrij Poljanski na svom Telegram kanalu. "Danas smo zatražili sastanak za 29. jun o isporukama zapadnog oružja Ukrajini i njihovim implikacijama na diplomatske napore za rešavanje ukrajinske krize“, napisao je Poljanski.

Ruski piloti objavili snimak napada iz prvog lica

19:02 - Ruski borbeni avioni "suhoj SU-25 SM" rano jutro izveli su iznenadni napad na ukrajinske položaje na Krasnolimanskom pravcu. Sada se pojavio i snimak ovog spektakularnog napada, kada su ruski piloti izveli udar.

Aksjonov: Krim napadnut dronovima

18:33 - Sergej Aksjonov, predsednik Krima, rekao je da je sinoć ukrajinska vojska poluostrvo napala dronom.

Bespilotne letelice su navodno letele na malim visinama, a ruska protivvazdušna odbrana je bila aktivna, kaže Aksjonov.

Mračna prognoza rata sa Rusijom

17:50 - Vašington i London očekuju da će, kada ponestane Ukrajinaca, njihovo mesto zauzeti Poljaci, a zatim Nemci, rekao je Sergej Nariškin.

Šef NATO: Skladišta moraju biti popunjena što pre

17:09 - Skladišta oružja i municije NATO-a su ispražnjena i moraju biti popunjeni što je pre moguće, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na ekonomskoj konferenciji za Dan nemačke industrije u Berlinu.


"Potrebna nam je moćnija vojna industrija, čiji su se predstavnici danas okupili ovde. Naše zalihe naoružanja i municije su prazne i moraju se popuniti ne samo u Nemačkoj, već i u mnogim zemljama NATO-a", rekao je on.

Kina uverila SAD da ne dostavlja smrtonosno oružje Rusiji

15:15 - Kina je uverila SAD i druge zemlje da ne isporučuje smrtnosno oružje Rusiji radi njegovog korišćenja u Ukrajini, Vašington ne vidi dokaze koji su tome protivrečni i ceni to, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na kraju svoje posete Pekingu.

Uništen tenk Leopard 2A6 u pravcu Orehovskoe

13:07

 

 

Broj žrtava porastao na 16

12:18- U međuvremenu oglasili su se i ruski zvaničnici koji su saopštili da je na teritoriji sa desne obale Dnjepra koju kontroliše zvanična Moskva, od posledica poplava stradalo 29 ljudi, prenosi Rojters.

U poplavnom talasu posle rušenja brane Kahovka uništeno je obradivo zemljište i prekinuto snabdevanje civilnog stanovništva, a više od 3.600 ljudi je evakuisano iz Hersonske i Mikolajevske oblasti, dok se 31 osoba i dalje vodi kao nestala.

Situacija u ovom času u pravcu Zaporožja

11:41

 

https://t.me/vestisafronta/20821

 

RATNI IZVEŠTAJ SA FRONTA Ukrajinska vojska pretrpela gubitke u borbi za selo Pjatihatki

11:26- Ukrajinske formacije izvele su masovne napade na civilne ciljeve u Rusiji, uključujući regione Brjansk, Kursk, Belgorod i Herson, kao i DNR: dve osobe su poginule, a najmanje 30 je povređeno.

Celu vest pročitajte OVDE.

Čehov: Naneti teški gubici ukrajinskim jedinicama

10:40-  Rusi tvrde da su ukrajinske jedincie koje su pokušale da napreduju u pravcu Južnodonjecka kod sela Novodonjeck izgubile više od polovine svojih vojnika.

To je za rusku novinsku agenciju RIA Novosti izjavio potpukovnik Oleg Čehov, šef pres-centra grupe trupa Vostok.

- U pravcu Južnodonjecka, jedinice grupe snaga Vostok, uz podršku artiljerije i avijacije, nanele su gubitke neprijatelju koji je pokušavao da izvede ofanzivna dejstva - rekao je ruski oficir.

Odgovor Zelenskog Putinu: Rade i obaraju

10:12- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odgovorio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i njegovim tvrdnjama o uništenim sistemima Patriot.

U svom redovnom noćnom obraćanju građanima Ukrajine, Zelenski je rekao da svi sistemi protivvazdušne i raketne odbrane Patriot, koje su SAD isporučile Ukrajini, još uvek rade.

IPR: Ukrajinci preispituju taktiku?

09:30-  Američka analitička kuća "Institut za proučavanje rata" citirala je šefa Obaveštajnog centra Odbrambenih snaga Estonije pukovnika Marga Grosberga koji je 16. juna rekao da "nećemo videti ofanzivne operacije Ukrajine u narednih sedam dana".

Vol strit džurnal je 17. juna slično izvestio da su ukrajinske snage "uglavnom zaustavile svoje napredovanje poslednjih dana" dok ukrajinska komanda preispituje taktiku.

V. Britanija najavila proširenje pomoći namenjene ukrajinskoj sajber odbrani

08:45- Velika Britanija je najavila danas da će proširiti program pomoći ukrajinskoj sajber odbrani tokom tekuće ukrajinske kontraofanzive protiv Rusije.

U saopštenju britanske vlade se navodi da će se obezbediti još 16 miliona funti (20,5 miliona dolara) za ovaj projekat, kao i da je moguće da dodatnih 9 miliona funti obezbede saveznici, prenosi Rojters.

Zvanični London je saopštio da će novim paketom biti nadograđen prošlogodišnji budžet od 6,35 miliona funti koliko je izdvojeno za ovu vrstu pomoći kako bi se Ukrajina tokom kontraofanzive "na južne i istočne delove okupranih teritorija" osposobila za bolju i efikasniju odbranu kritične nacionalne infrastrukture od razornih ruskih napada.

Ukrajina tvrdi da je selo Pjatihatki među 8 oslobođenih u poslednje 2 nedelje

08:32- Ukrajinske snage su u svojim ofanzivnim operacijama u protekle dve nedelje oslobodile osam naselja, uključujući selo Pjatihatki, izjavila je danas zamenica ministra odbrane Hana Maliar.

"U toku dve nedelje ofanzivnih operacija na pravcima Berđansk i Melitopolj, osam naselja je oslobođeno", rekao je Maliar u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, prenosi Rojters.

Uništen ukrajinski lanser 9P140 za MLRS BM-27 Uragan

07:38

 

 

Stoltenberg: Mir u Ukrajini - da, ali ne da Rusija diktira uslove

07:12- Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da ne treba požurivati mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije, ukoliko bi to značilo da Moskva diktira uslove mira.

Nakon što je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa ove nedelje u Kijevu rekao da "mir treba postići diplomatijom, što pre je moguće", Stoltenberg se složio, ali ne po svaku cenu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading