"UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA JE PROPALA" Stigla užasna prognoza za Kijev! Rusi izveli niz žestokih napada (VIDEO)
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija A.V.

Ukrajina podnela žalbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv Poljske, Slovačke i Mađarske zbog zabrane uvoza hrane iz Ukrajine.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova opisala je situaciju oko ukrajinskog žita kao ''beskrajnu halabuku'' Zapada. 

BLOG UŽIVO:

 

Opasnost: Sprema se novi udar

20.22 - Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine.

Rusi uništili dronove

19.37 - Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu uništili su dva ukrajinska drona iznad Belgorodske i Orlovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinski diverzanti pokušali da pređu Dnjepar

18.44 - Ruski raketni sistemi "solncepek" likvidirali su ukrajinske diverzante koji su pokušali da pređu reku Dnjepar, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Militanti Oružanih snaga Ukrajine pokušali su da pređu reku Dnjepar i da se utvrde na ostrvima kako bi se kasnije iskrcali na levoj obali. Diverzantski odredi, otkriveni izviđanjem dronovima, uništeni su preciznim pogotkom višecevnih raketnih lansera 'solncepek'", navodi ruska vojska.

 

Izvestija: Uništena tri mosta koje koriste ukrajinske snage

16:55 - Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) uništile su tri mosta koje koriste Oružane snage Ukrajine. Informaciju o tome potvrdila su četiri izvora, prenosi Izvestija.

Jedan most je srušen u oblasti Kupjanska, a dva u Nevskoj oblasti Luganska i Makejevke u Donjecku. Za to su, kako se navodi, korišćeni novi tipovi prilagodljive visokoprecizne avio-municije.

U ruskim napadima poginulo šestoro

16:20 - U napadima ruske vojske na ciljeve u Ukrajini danas je poginulo šest osoba, a u udarima ruskih dronova zapaljena su industrijska skladišta i humanitarne zalihe u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Saopšteno je da je jedna osoba poginula u Lavovu, tri u napadu na grad Kupijansk na severoistoku Ukrajine i dvoje, od kojih jedan policajac u granatiranju grada Hersona na jugu Ukrajine, prenosi Rojters.

Gutereš pozvao da se ne odustaje od napora za uspostavljanje mira u Ukrajini

15:55 - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas da se ne odustaje od napora usmerenih na uspostavljanje mira u Ukrajini.

- Ne smemo usporiti naše napore u borbi za mir, pravedan mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom - rekao je Gutereš na opštoj debati Generalne skupštine UN.

Gutereš je istakao da su svetu hitno potrebni ukrajinski prehrambeni proizvodi, kao i ruska hrana i mineralna đubriva da bi se stabilizovala tržišta i obezbedilo sigurno snabdevanje.

Likvidirani ukrajinski diverzanti kod Dnjepra 

15:30 - Ruski raketni sistemi „Solncepek“ likvidirali su ukrajinske diverzante koji su pokušali da pređu reku Dnjepar, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Militanti Oružanih snaga Ukrajine pokušali su da pređu reku Dnjepar i da se utvrde na ostrvima kako bi se kasnije iskrcali na levoj obali. Diverzantski odredi, otkriveni izviđanjem dronovima, uništeni su preciznim pogotkom višecevnih raketnih lansera 'Solncepek' - navodi ruska vojska.

"Kijev izgubio oko 210 vojnika"

15.00 - Južna grupa ruskih trupa odbila je sedam napada u donjeckom pravcu, zbog čega je Kijev izgubio oko 210 vojnika, izjavio je za Sputnjik portparol grupe Georgij Minesašvili.

Prema njegovim rečima, avijacija grupe izvela je raketne napade na ciljeve ukrajinskih vojnih jedinica u Avdejevki. Uništena je privremena baza, rezervno komandno mesto i centar za vezu. Minesašvili je dodao da je ruska vojska takođe gađala položaje protivnika u području Spornog, Veselog i Novgorodskog.

„Artiljerija grupe uništila je dva topa američke proizvodnje M777, dve haubice D-30, jedan tenk, dva minobacača, kalibra 120 i jedan 82 kalibra, sedam vozila, a takođe je pogodila kontrolni centar bespilotne letelice i posadu višecevnog bacača granata AGS“, zaključio je istakao je portparol.

ZELENSKI POSETIO RANJENE UKRAJINSKE VOJNIKE Odmah po dolasku u Njujork, stigao u bolnicu i uručio im medalje (FOTO)

14.37Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je ranjene ukrajinske vojnike u bolnici u Njujorku i uručio im medalje, ubrzo po dolasku u SAD gde će se obratiti svetskim liderima u Ujedinjenim nacijama.

EU predlaže da se produži privremena zaštita za izbeglice iz Ukrajine

14.01 - Evropska komisija predložila je danas da se do marta 2025. godine produži status privremene zaštite za građane Ukrajine, koji je odobren nakon ruskog napada na tu zemlju.

 

"Veliki gubici ukrajinskih snaga u blizini Bahmuta"

13.38 - Kijev trpi velike gubitke u blizini naselja Kleščejevka, Andrejevka i Kurdjumovka kod Artjomovska, rekao je za RIA Novosti potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

"Trebalo da odgovaraju zbog te odluke!"

12.30 - Zelenski ogorčen na zvaničnike u Njujorku 

"Ukrajinska kontraofanziva je propala"

12.13 - "Kontraofanziva ukrajinskih oružanih snaga je propala, pa je vreme da SAD preispitaju svoju strategiju u Ukrajini", piše Nevsveek.

Prema rečima američkog potpukovnika u penziji Danijela Dejvisa, "maksimum koji Kijev može da postigne do kraja godine je da sačuva ono što ima i da ne izgubi još više teritorije."

Prema mišljenju stručnjaka, zbog razočaravajućih rezultata SAD treba da koriguje kurs:"obezbediti Oružane snage samo vojnim resursima koji će sprečiti dalje napredovanje Rusije." On predlaže da se veliki deo troškova prebaci na evropske saveznike.

Norveška šalje guseničare Ukrajini

11.35 -"Norveška će Ukrajini isporučiti oko 50 guseničara NM199", rekao je ministar odbrane Norveške.

Borbeno dejstvo izviđačko-jurišne posade helikoptera Кa-52 na ruti Кrasnoliman (VIDEO)

 

11.00 -

 

 

 

Posledice napada na Lavov

09.59 - Ministarstvo unutrašnjih poslova pokazalo je posledice sinoćnog napada na Lavov.

Oštećena su i naknadno zapaljena 3 magacinska objekta na površini od 9.450 kvadratnih metara. Požar se i dalje gasi.

Šef OVA je naglasio da su "okupatori udarili na obična industrijska skladišta. Tamo nije bilo pohranjeno ništa vojno."

ZELENSKI NEMA DRUGU OPCIJU Ovo nije vojna kontraofanziva, već komercijalna

09.35Rusija treba da poveća broj ljudstva, naoružanja i upotrebu novih tehnologija. Sada vidimo veliko jačanje ruske vojske tokom vojnih operacija. Kao rezultat toga, videćemo ogroman porast nivoa borbene efikasnosti ruske vojske, kaže kineski vojni stručnjak i bloger Hong Juan.

Dimna zavesa na Krimu

09.27 - Nešto se dešava u Sevastopoljskom zalivu i na Krimskom mostu, javljaju lokalni mediji.

Snimak snaga "Osman" na uništavanju mitraljeske posade OSU (VIDEO)

09.01 - Snimak snaga „Osman“ na uništavanju mitraljeske posade Oružanih snaga Ukrajine pomoću FPV drona u pravcu Orehovskog.

 

 

Iza svega se krije jedan čovek

08.30 Otkriveno ko stoji iza tekstonskih promena u ukrajinskom Ministarstvu odbrane

 

VATRA PROGUTALA SKLADIŠTE U LAVOVU Rusi izveli seriju žestokih napada, odjekivale eksplozije (VIDEO)

08.05Tokom noći i u jutarnjim časovima, eksplozije su odjekivale u Odesi, Lavovu, Harkovskoj i Hmeljnjickoj oblasti.

Kijev: Ruski raketni napad na Harkov

07.59 - Rusija je raketama pogodila industrijsku oblast u Harkovu, kaže gradonačelnik Igor Terehov.

Još uvek nema informacija o poginulima i povređenima.

Brod sa žitom napustio ukrajinsku crnomorsku luku Černomorsk

07. 58 - Teretni brod koji je prevozio žito napustio je ukrajinsku crnomorsku luku Černomorsk po prvi put od kolapsa ugovora o žitu, rekao je izvor iz industrije, prenosi Rojters, u testu sposobnosti Ukrajine da deblokira svoje morske luke za izvoz žitarica.

Ukrajina je prošlog meseca najavila "humanitarni koridor" u Crnom moru kako bi oslobodila brodove zarobljene u njenim lukama od početka rata u februaru 2022. i da bi zaobišla de fakto blokadu nakon što je Rusija odustala od sporazuma da Kijevu dozvoli izvoz žitarica.

"Iz Ukrajine u EU došlo deset miliona ljudi"

06.57 - Broj ukrajinskih izbeglica koje su došle na teritoriju Evropske unije od početka borbenih dejstava iznosi skoro 10 miliona ljudi, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton, prenosi Sputnjik.

Bitka za Kleščejevku se nastavlja: Sablasna scena na frontu (VIDEO)

06.55 - Nakon izjave Kijeva o zauzimanju Кleščejevke, ruska vojska nastavlja kontranapad i izbacivanje ukrajinskih oružanih snaga sa položaja u selu, prenose ruski izvori.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading