Volodimir Zelenski
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Prema ovim podacima, za partiju koju bi osnovao i vodio Zalužni glasalo bi čak 36 odsto Ukrajinaca.

Takozvani "Blok Zelenskog" bio bi na drugom mestu - za njega bi glasalo 26,7 odsto građana. 

Na trećem mestu bila bi partija šoumena Sergeja Pritulija (7,6 odsto), na četvrtom - hipotetička partija "Azov", koja bi okupila pristalice istoimene organizacije, koju je Ruska Federacija označila kao terorističku. Azovci bi dobili podršku 5,8 odsto stanovništva.

I, tek na petom mestu bila bi već postojeća partija predsednika Ukrajina "Sluga naroda", koja bi dobila 5,5 odsto glasova.

Oko 6,2 odsto građana Ukrajine koji su učestvovali u istraživanju izjavilo je pak da ne bi izašli da glasaju na parlamentarnim izborima, dok je 9,7 odsto njih reklo da im je "teško da odgovore" za koga bi glasali, prenose mediji.

Borba između Zelenskog i Zalužnog ne bi bila tesna samo na parlamentarnim izborima.

Printscreen

Printscreen

 

 

Ako je verovati jednom drugom nedavnom istraživanju agencije "Rejting", ukoliko bi u skorije vreme došlo do predsedničkih izbora, na kojim bi učestvovala eventualna partija Zalužnog, niko od njih - ni Zelenski, ni Zalužni - ne bi pobedio u prvom krugu glasanja. Zelenski bi, navodno, osvojio 47,4 odsto glasova, a Zalužni - 30,7 odsto.

Ipak, u drugom krugu glasanja imali bi otprilike isti rejting, sa malom razlikom: za Zelenskog bi glasalo 42 odsto, a za Zalužnog 40 odsto građana.

Ipak, narod je u okviru ankete iskazao stav da više veruje Zalužnom, nego Zelenskom, a "Rejting" objašnjava da je ukrajinski lider počeo da gubi poverenje građana od jula ove godine, odnosno, ubrzo nakon početka dugonajavljivane ukrajinske ofanzive, koja nije dovela do obećavanih rezultata na frontu.

Zalužnom, za kojeg se mesecima unazad priča da predstavlja protivtežu aktuelnom predsedniku Vladimiru Zelenskom, "u potpunosti veruje" čak 63 odsto stanovnika, a Zelenskom - svega 39 odsto, pokazuju rezultati nedavne analize javnog mnjenja u Ukrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading