BOLNE VESTI ZA RUSKU VOJSKU Ukrajina menja taktiku, pokušaće nemoguće
Foto: Shutterstock

Bi-Bi-Si ukazuje da do teškoća na bojnom polju dolazi nakon što su političke prepirke zadržavle milijarde dolara pomoći koje se vojska Volodimira Zelenskog nadala da će dobiti od SAD i EU.

Ukrajina se nada da će uz pomoć Zapada podstaći sopstvenu industriju municije, ali se i dalje u velikoj meri oslanja na zapadne zalihe, posebno na isporuke raketa dugog dometa i sistema protivvazdušne odbrane.

Kijevu, kako je naveo Tarnavski za Rojters fale artiljerijske granate, a posebno one za oružje iz sovjetskog doba.

- Ono što imamo nije dovoljno, s obzirom na naše potrebe. Dakle, mi to preraspodeljujemo. Preplaniramo zadatke koje smo sami sebi postavili i smanjimo ih - naveo je on.

Sve manja strana vojna pomoć, kako on kaže, već utiče na stanje na bojnom polju i nameće promenu taktike.

- U nekim oblastima smo prešli u odbranu, a na nekima nastavljamo ofanzivne akcije - ukazuje ukrajinski general.

EU se obavezala da će poslati milion artiljerijskih granata do marta 2024, ali do sada je samo 480.000 isporučeno ili je u pripremi.

U međuvremenu, SAD su Ukrajini dostavile više od dva miliona granata kalibra 155 milimetara za upotrebu u artiljerijskim sistemima zapadne proizvodnje. Njihove sopstvene zalihe su iscrpljene, što je i dovelo do odluke da letos pošalju kasetnu municiju.

Ukrajina, prema pisanju Bi-Bi-Si-ja već koristi municiju brže nego što je mogu proizvesti njeni partneri. U izveštaju estonskog ministarstva odbrane navodi se da je Kijevu potrebno najmanje 200.000 artiljerijskih granata mesečno da bi zadržao prednost u odnosu na Rusiju.

„Održavanje ove stope isprazniće evropske i američke zalihe tokom 2024. i zahtevaće značajne inostrane kupovine municije“, navodi se u tom dokumentu.

U razgovoru za Bi-Bi-Si, zamenik ukrajinskog ministra odbrane Ivan Havriljuk rekao je da zemlja pojačava proizvodnju kamikaza dronova „kako bi nadoknadila nedostatak artiljerijskih granata“.

Osim toga, povećavala je sopstvenu proizvodnju artiljerijskih granata „za skoro čitav spektar“ svog oružja iz sovjetske ere.

On je, takođe, rekao da se zemlja nada da će podstaći svoju odbrambenu industriju zajedničkom proizvodnjom municije sa zapadnim kompanijama na tlu Ukrajine, što je kako je rekao Havriljuk, bio fokus pregovora delegacije Volodimira Zelenskog sa američkim kompanijama, kada je potpisan i niz sporazuma.

Ukrajina, kako on ističe, ne može da parira Rusiji po resursima ili ljudstvu pa im je cilj postizanje tehnološke superiornosti.

Ovakva situacija je, kako sugeriše Bi-Bi-Si, pokazala Rusiji da međunarodna podrška Ukrajini slabi i da postoji zabrinutost da bi Moskva, prebacujući svoju ekonomiju na ratnu osnovu, mogla nadjačati Zapad u ovoj bitci iscrpljivanja.

Kale Kirs, estonski savetnik za odbranu u NATO-u, rekao je za Bi-Bi-Si da Evropa treba da obezbedi sredstva za podršku Ukrajini.

- Moramo veoma jasno da signaliziramo Rusiji da smo spremni za dug rat i da ćemo podstaći našu industriju i će posvetiti svoje resurse - ukazao je.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading