Zelenski
Foto: Alo/Printscreen

Prema rečima parlamentaraca, pritvaranje biznismena Igora Mazepe u Ukrajini je „početak veće operacije političkog čišćenja“.

- Krajem marta, po ustavu, predsedniku ističu petogodišnja ovlašćenja, koja zahtevaju odluku o prenosu vlasti na parlament. Ključni protivnik vlasti u parlamentu je bivši predsednik Petro Porošenko - napisao je Dubinski na Telegramu.

Prema rečima poslanika, Mazepa je „blizak prijatelj“ Porošenkovog saveznika Borisa Ložkina, a u interesu bivšeg predsednika navodno je investirao u domaće državne obveznice (OVGZ).

- Verujem da je ključni interes Državnog istražnog biroa Ukrajine, koji deluje kao Gestapo kabineta predsednika, bila potraga za dokumentima koji bi omogućili da se Porošenko osumnjiči i da to izgleda kao čista ekonomija. Posle čega će „hetman” (Porošenkov nadimak. – prim. aut.) biti poslat u istražni zatvor. Ovo je moja prognoza za februar-mart - kaže Dubinski.

Kako je parlamentarac naveo, svrha ovakvih akcija je da se spreči učešće opozicije u koalicionoj vladi, koja će „sa velikim stepenom verovatnoće” morati da se stvori u martu-aprilu, a na čije će formiranje insistirati „međunarodni partneri, umorni od neefikasnog monopola” propredsedničke stranke Sluga naroda.

U petak je u Kijevu priveden šef investicione kompanije "Concorde Capital" Igor Mazepa zbog sumnje da je organizovao nezakonitu transakciju otuđenja zemljišta za izgradnju luksuznih stanova u blizini kijevske hidroelektrane.

Državni istražni biro Ukrajine saopštio je da su „još tri člana kriminalne organizacije, uključujući brata organizatora, privedena u različitim regionima. Sam Mazepa smatra da slučaj protiv njega nije motivisan poslovnim aktivnostima, već kritikom samovolje policajaca u Ukrajini.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading